A doua zi de Crăciun 2022: Tradiții și obiceiuri românești
A doua zi de Crăciun 2022. Vă prezentăm tradițiile și obiceiurile românești pentru a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2022. Iată ce trebuie să facă credincioșii astăzi!
A doua zi de Crăciun 2022. În fiecare an, pe data de 26 decembrie, creștinii sărbătoresc a doua zi de Crăciun. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile pe care credincioșii trebuie să le respecte în această zi! Ce nu este bine să faci azi?
Sărbătorile sunt despre familie și prieteni.
Citește și: Distracție pe pârtie, în prima zi de Crăciun
Potrivit tradiției, în a doua zi de Crăciun se merge „cu colacul” la nași. Cuplurile proaspăt căsătorite merg acasă la nași unde trebuie să le ducă în dar șapte pâini, două sticle cu țuică, trei sticle cu vin, un cocoș, trei pui, o coastă de porc şi şapte cârnaţi sau coţi de trandafiri sau alte mărunțișuri. Când ajung la casa nașilor, finul trebuie să sărute mâna nașei și să se îmbrățișeze de trei ori cu nașul și să spună „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult”.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Tot în a doua zi de Crăciun este bine ca tinerii să danseze, să se simtă bine și să fie fericiți. Tradiția spune că tinerii care vor dansa mult pe 26 decembrie vor fi sănătoși, bucuroși, voioși în noul an și vor fi feriți de necazuri și lucruri rele.
Ca la orice sărbătoare există o serie de lucruri pe care creștinii nu este bine să le facă. În a doua zi de Crăciun creștinii ortodocși nu au voie să bârfească, să vorbească urât, să înjure, să se comporte urât și să poarte ură celor din jur.
Fetele necăsătorite nu au voie să coasă, să toarcă sau să măture curtea în a doua zi de Crăciun și în nicio altă zi până la Bobotează.
Dacă după a doua zi de Crăciun bate vânt puternic recolta din anul următor va fi puțină și slabă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Preoții spun că prima și a doua zi de Crăciun sunt sărbători cu Cruce Roșie în calendarul ortodox, astfel, nu trebuie să facem treburi casnice, mai ales să spălam rufe. Nu este
interzis, însă, să facem curățenie în casă, să dăm cu mătura după ce strângem masa de Crăciun.