Un cutremur moderat, cu magnitudinea locală de 5,4 grade, s-a produs în ziua de joi dimineață, 3 noiembrie, în regiunea Vrancea, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului. Seismul s-a simțit puternic și în Capitală. Acesta este cel mai mare cutremur din ultimii doi ani din România.

Cutremur cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richter, joi dimineață, în România

Seismul din dimineața zilei de 3 noiembrie 2022 s-a produs la ora 06.50,

în zona Buzău, potrivit Institutului Național de Cercetare‑Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Ulterior, specialiştii INFP au revizuit magnitudinea cutremurului la 5,2. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 148,8 km. 

Mai mult specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) susțin că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat și că, "practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km". 

Citeste si: Cutremur puternic azi în România. Șeful INFP: Nu avem informații despre eventuale pagube

A fost cutremur, joi dimineață, în România. Ce activitate seismică a fost în Vrancea de la începutul anului

A fost cutremur, joi dimineață, în România. Ce activitate seismică a fost în Vrancea de la începutul anului

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Raed Arafat, după cutremurul de azi: ”Atenție, nu a fost emis mesaj RO-Alert, ci de la Android”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Seismul produs în această dimineață este unul normal pentru Vrancea și nu sunt așteptate replici”, a precizat la Digi24 directorul INFP, Constantin Ionescu.

" Nu ne așteptăm la replici, seismele de genul acesta din Vrancea nu produc replici. 

"E o zonă unde se produc cutremure în mod frecvent, nu e ceva nou. E un cutremur moderat pentru Vrancea, cutremurele puternice pentru Vrancea sunt cele care produc pagube și au magnitudini de la 6,5 grade în sus", a mai declarat directorul INFP.

Ce activitate seismică a fost în Vrancea de la începutul anului?

Un cutremur slab cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter a avut loc miercuri dimineață la ora 6.22 în regiunea Vrancea, conform INFP.

Și în luna octombrie 2022, un cutremur minor, cu magnitudinea locala de 3,6 grade, s-a produs in ziua de 9 octombrie, în regiunea Vrancea. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Munții Vrancei, zona Paltin-Vrancioaia, județul Vrancea. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 72,0 km si a avut magnitudinea locala ML de 3,6 grade pe scara Richter.

Însă, cel mai mare cutremur din acest an s-a produs la data de 16 ianuarie, având magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut cel mai puternic seism, cu magnitudinea 4,7, s-a înregistrat în 26 mai.

A fost cutremur, joi dimineață, în România. Ce activitate seismică a fost în Vrancea de la începutul anului

A fost cutremur, joi dimineață, în România. Ce activitate seismică a fost în Vrancea de la începutul anului

Citeste si: Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade a fost înregistrat în nordul Filipinelor

Conform specialiștilor, originea cutremurelor din Vrancea este legată de zona de convergenţă între mai multe blocuri tectonice, mai exact zona Euro-Asiatică, Africană şi Indo-Australiană.

Practic, în zona de contact a microplăcilor tectonice convergente la Curbura Carpaţilor se generează tensiuni.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene, arată un studiu al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Cutremurele din zona Vrancea sunt frecvente și au cele mai mari magnitudini, care pot atinge până la 7,7 grade Richter. Putem spune că prin aceste zguduituri din zona Vrancea se determină seismicitatea României.

De asemenea, specificul cutremurelor din Vrancea este că se produc la adâncimi de peste 100 de kilometri, cutremure care sunt mai puţin periculoase decât cele de suprafaţă.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si