Epidemia de rujeolă a fost declarată la nivel național în România, în condițiile în care se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel naţional, în 29 de judeţe.

Citește și: Spitalele din România, pline de minori infectați cu rujeolă şi adulţi cu varicelă

Epidemia de rujeolă a fost declarată, marți 5 decembrie 2023, pe fondul numărului mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați. 

Epidemia de rujeolă 2023- anunțul Ministerului Sănătății

"Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă", se spune în comunicatul Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Ce este rujeola și de ce este periculoasă

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Rujeola se transmite extrem de ușor, pe calea aerului.

Infecția este periculoasă în fază acută sau la copii mici și poate da complicații neurologice foarte serioase.

Oficialii Ministerului Sănătății transmit că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare.

Care sunt simptomele rujeolei

Simptomele rujeolei apar, de obicei, după 10-12 zile de la infectare:

  • simptomele inițiale sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli cu rinoree, tuse și febră ușoară;
  • ochii se înroșesc și devin sensibili la lumină;
  • între zilele 3 și 7, temperatura poate ajunge până la 41 ⁰C;
  • o erupție roșie care durează între 4 și 7 zile apare mai întâi pe față și se întinde apoi pe tot corpul;
  • pot apărea și mici puncte albe pe gingii și în interiorul obrajilor.

Care sunt complicațiile rujeolei?

La 30 % din copiii și adulții bolnavi de rujeolă pot apărea complicații, ca de exemplu otite și diaree.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pneumonia este o complicație potențial gravă care poate duce la decesul unor pacienți cu rujeolă. Pneumonia este cea mai frecventă cauză de deces în rândul deceselor legate de rujeolă.

Rata mortalității în cazul rujeolei este de 1-3 persoane la 1 000 de cazuri, cel mai mare risc fiind la copiii cu vârsta sub 5 ani și la persoanele imunocompromise.

La circa 1 pacient cu rujeolă din 1 000 apare inflamația țesutului cerebral (encefalită), o afecțiune care duce la handicap neurologic permanent în aproximativ unul din patru cazuri.

Cum se transmite rujeola?

Virusul rujeolei se transmite prin stropii din aer produși când persoana infectată tușește sau strănută.

Stropii care conțin virusul pot rămâne în aer mai multe ore, iar pe suprafețele contaminate virusul rămâne contagios până la 2 ore.

Persoana bolnavă poate transmite rujeola chiar înainte de apariția erupției (de obicei 4 zile) și timp de aproximativ 4 zile după apariția erupției.

Rujeola se răspândește cu ușurință în rândul persoanelor nevaccinate. Se estimează că o persoană cu rujeolă poate transmite infecția, în medie, la 12-18 persoane neprotejate.

Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea.

Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea.

Cum poate fi prevenită rujeola?

Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea.

Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare. S-au raportat reacții ușoare, de exemplu febră, înroșire și umflare la locul injecției.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Unele persoane vaccinate fac o erupție neinfecțioasă ușoară pe piele, asemănătoare cu cea care apare în cazul rujeolei, de regulă după 7-14 zile de la vaccinare, care dispare în interval de 1-3 zile.

Pentru protecția maximă este nevoie de două doze de vaccin. În țările europene, prima doză se administrează la copii cu vârste între 10 și 18 luni. A doua doză se poate administra după cel puțin o lună de la prima doză, conform calendarului național de vaccinare.

Vaccinul ROR se poate administra și la vârste mai mici în caz că există focare. 

Cum se tratează rujeola?

Nu există niciun tratament specific pentru rujeolă. Majoritatea persoanelor se însănătoșesc cu tratament de susținere, care poate cuprinde hidratare și medicamente împotriva febrei.

Se pot lua diverse măsuri pentru a se evita transmiterea rujeolei, cum ar fi plasarea în carantină de la școală sau serviciu atât a persoanei bolnave, cât și a persoanelor apropiate la care nu se cunoaște cu certitudine situația vaccinărilor.

Antibioticele nu sunt eficace împotriva rujeolei dat fiind că boala este cauzată de un virus. Antibioticele sunt însă deseori folosite pentru a trata complicațiile cu infecții bacteriene care pot apărea din cauza rujeolei, cum ar fi pneumonia și otitele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si