Durerile de cap, cunoscute sub denumirea științifică de migrene, ar putea fi tratate pe viitor mai ușor, pe baza identificării revoluționare făcute de neurologi.

Citește și: Avertisment OMS! Peste un miliard din populație riscă boli grave din cauza nepracticării sportului: ”Este un semnal de alarmă”. Ce probleme ne pândesc

Un nou studiu, publicat în jurnalul Science, explică modul în care fluxul de fluide din creier şi un val de perturbare a semnalului care se răspândeşte neurologic declanşează migrenele şi induce fenomenul denumit "aura".

Cercetătorii de la Universitatea Rochester din Statele Unite au declarat că aceste constatări pot servi drept bază pentru o nouă clasă de medicamente împotriva migrenei.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

„Aceste descoperiri ne oferă o serie de noi ţinte pentru a suprima activarea nervilor senzoriali în vederea prevenirii şi tratării migrenelor şi pentru a consolida terapiile existente”, a declarat Maiken Nedergaard, potrivit TVR Info.

Misterul neurologic din spatele migrenelor

Aproximativ una din zece persoane din întreaga lume suferă de migrene. Un sfert dintre pacienţi se confruntă, de asemenea, cu o perturbare senzorială precum "aura", care se caracterizează prin sclipiri de lumină, puncte oarbe, senzaţii de furnicături şi vedere dublă.

Aceste fenomen de aură poate apărea cu cinci până la 60 de minute înaintea durerii de cap. Se ştie că un val de suprimare a activităţii cerebrale se află în spatele migrenelor, însă mecanismul exact implicat a rămas necunoscut.

Oamenii de ştiinţă cunoşteau faptul că aura apare atunci când există niveluri reduse de oxigen, iar fluxul sanguin este afectat într-o secţiune a creierului. Acest lucru se întâmplă atunci când celulele creierului sunt temporar depolarizate din cauza difuziei de molecule încărcate, precum glutamatul şi potasiul.

Această perturbare poate radia ca un val, iar atunci când afectează centrul de procesare a vederii din creier provoacă simptome vizuale precum aura, resimţită înaintea unei dureri de cap.

Noi terapii împotriva durerilor de cap

Noi terapii împotriva durerilor de cap

[Sursa foto: PixaBay]

Noi terapii împotriva durerilor de cap

Cercetătorii au descoperit o nouă rută prin care circulă aceste semnale. Ei speră că descoperirea modului în care sunt activaţi nervii pe această rută poate duce la dezvoltarea de noi medicamente.

„Printre moleculele identificate se numără cele deja asociate cu migrenele, dar nu ştiam exact cum şi unde are loc acţiunea de inducere a migrenei”, a declarat Martin Kaag Rasmussen, de asemenea autor al studiului.

Oamenii de ştiinţă speră că aceste potenţiale ţinte medicamentoase recent identificate ar putea aduce beneficii unui număr mare de pacienţi care nu răspund la terapiile disponibile în prezent împotriva migrenei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si