Potrivit unei cercetări făcute la Facultatea de Medicină Perelman din cadrul Universității din Pennsylvania, vaccinul a oferit protecție modelelor preclinice împotriva infecției cu Boreelia burgdorferi, bacteria care duce la boala Lyme.

Vaccin ARNm împotriva bacteriei care provoacă boala Lyme

Prin rezultatele obținute, s-a constatat faptul că vaccinul previne dezvoltarea bolii Lyme și poate reduce semnificativ cazurile de boală.

Se cunoaște faptul că bacteria care cauzează boala Lyme este transmisă la om prin mușcătura căpușelor infectate.

Poate provoca febră, dureri de cap, oboseală și erupție cutanată. Boala poate degenera dacă nu este tratată, iar infecția se poate răspândi la articulații, la inimă și la sistemul nervos.

Citește și: VIDEO- Apar tot mai multe cazuri de SARS-CoV-2. Mai mulți copii, testați pozitiv, s-au prezentat în spitale

În mare parte, cazurile de boală Lyme pot fi tratate în câteva săptămâni de antibiotice, însă, unele persoane pot dezvolta sindromul post-tratament al bolii Lyme (PTLDS), care are simptome de lungă durată, printre care se numără dureri articulare severe și probleme neurocognitive.

Vaccinurile împotriva bolii Lyme există doar pentru câini, însă, în prezent, nu există niciunul aprobat pentru om.

„Bacteriile sunt organisme mai complexe decât virusurile şi, prin urmare, poate fi mai dificilă dezvoltarea de vaccinuri eficiente împotriva lor”, a declarat autorul principal, Norbert Pardi, profesor asistent de microbiologie.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Am reuşit să identificăm o ţintă pentru un vaccin ARNm care a furnizat rezultate promiţătoare pentru prevenirea infecţiei cu B. burgdorferi în modelele animale”, a mai spus acesta.

Noul vaccin, descris în revista Cell Press, folosește același mecanism al acidului ribonucleic mesager (ARNm), folosită și în vaccinurile împotriva SARS-CoV-2, Pfizer și Moderna.

Cum acționează vaccinul împotriva bacteriei care provoacă Lyme

Directorul Centrului pentru cercetarea vaccinurilor de la Penn Medicine, prof Pardi, laboratorul său, împreună cu pionierul vaccinurilor cu ARNm, dr. Drew Weissman, au identificat una dintre proteinele din B. burgdorferi, care provoacă un răspuns imunitar puternic, numită proteina de suprafață exterioară A (OspA), scrie news.ro.

Citește și: VIDEO- Farmaciile online sunt pe val. Românii preferă să cumpere medicamente online decât să meargă fizic

Această proteină este conservată în multiplele tulpini de B. burgdorferi, ceea ce face o țintă perfectă pentru a preveni ca o infecție cu bacteria să evolueze în boala Lyme.

De asemenea, în urma testelor efectuate pe animale, vaccinul ARNm care vizează OspA a introdus, printr-o singură vaccinare, un răspuns puternic al anticorpilor specifici antigenului și al celulelor T, care ar putea aduce protecție sporită împotriva infecției cu B. burgdorferi.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În același timp, vaccinul a determinat și un răspuns puternic al celulelor B de memorie, care poate fi activat mult mai târziu pentru a ajuta la prevenirea infecției cu B. burgdorferi, mai mult timp după administrarea vaccinului.

Din cauza cazurilor de boală Lyme, care au crescut brusc în Statele Unite, a fost nevoie de dezvoltarea unui vaccin care să protejeze populația de infecție.

„Tehnologia ARNm se arată foarte promiţătoare pentru utilizarea în dezvoltarea unui vaccin care ar putea preveni boala Lyme şi dezvoltarea ulterioară a simptomelor debilitante ale PTLDS ”, au specificat oamenii de ştiinţă de la Penn.

Cercetarea a fost finanţată de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite.

În prezent, mai mulţi producători de medicamente dezvoltă vaccinuri care ne-ar putea ajuta să evităm numeroasele simptome îngrijorătoare ale bolii transmise de căpuşe.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si