Rușii au deținut controlul asupra centralei vreme de 5 săptămâni, retrăgndu-se la 31 martie. Agenția Internațională pierduse astfel contactul direct cu centrala la 10 martie.
A fost restabilită comunicarea directă cu centrala nucleară de la Cernobîl
”Este o veste bună” faptul că a fost restabilit contactul direct, a transmis directorul general al agenției Rafael Grossi.
Citeste si: Actele unui bărbat pe nume Navalnîi au fost descoperite lângă un cadavru din Bucha. "Sperau că e o rudă de-a mea", afirmă opozantul lui Putin
Grossi a adăugat că va conduce o echipă de experți la fața locului, la sfârșitul lunii aprilie, pentru a evalua stiuația.
Ucraina a pierdut orice legătură cu centrala nucleară de la Cernobîl
Ucraina a pierdut orice legătură cu centrala nucleară de la Cernobîl, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi furnizate informaţii referitoare la situaţia centralei, anunţă AIEA, conform CNN.
Anunţul AIEA referitor la pierderea contactului cu centrala a fost făcut joi, la o zi după ce centrala, aflată sub controlul forţelor ruse, a rămas fără surse externe de energie.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Cum arată harta Ucrainei, la aproape 2 luni de la începerea războiului. Ce regiuni sunt controlate de armata Rusiei
Şeful AIEA Mariano Grossi a transmis că instituţia încearcă să confirme informaţiile conform cărora alimentarea cu electricitate a fost restabilită la Cernobîl.
În cursul zilei de joi, autoritatea ucraineană de reglementare în domeniu a transmis AIEA că generatoarele de urgenţă furnizează energie electrică centralei de la Cernobîl.
“Pierderea contactului înseamnă că autoritatea de reglementare nu va mai putea oferi AIEA informaţii despre starea centralei”, conform AIEA.
Instituţa a citat afirmaţiile autorităţii de reglementare din Ucraina, conform cărora, potrivit informaţiilor primite înainte de pierderea legăturii, ambele linii de alimentare cu energie a centralei au fost afectate, consecinţa fiind deconectarea de la reţea.
AIEA a precizat, însă, că deconectarea de la reţea nu va avea un impact major asupra funcţiilor esenţiale de siguranţă ale centralei – unde se află mai multe facilităţi de stocare a deşeurilor radioactive – câtă vreme volumul apei de răcire a
combustibilului uzat este suficient pentru a asigura răcirea fără a fi necesară furnizarea de energie electrică.