Acum 82 de ani, în apropierea Sărbătorilor Pascale, un eveniment sângeros a avut loc în țara noastră. Între 2.000 și 5.000 de români din Bucovina au fost torturați, executați și chiar îngropați de vii într-o groapă comună.

După anul 1940, România avea să piardă Bucovina și Basarabia în fața Uniunii Sovietice, motiv pentru care mii de români s-au trezit, peste noapte, pe pământ rusesc. Cei mai mulți dintre ei au refuzat acest gând sumbru, iar un an mai târziu, pe 1 aprilie 1941, ei au decis să părăsească meleagurile care aparțineau Rusiei. 

Citește și: Miracol la biserica care a ars din Borșa. Sute de credincioși au mers să se roage

Astfel, ei s-au îmbrăcat în alb, au luat cu ei steaguri și au plecat, spre localitatea de frontieră Fântăna Albă. Ei nu știau că, de fapt, merg pe drumul morții.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

Istoricii menționează că sovieticii i-au mințit pe români că pot trece granița în România, fiind în siguranță. În realitate, lucrurile stăteau altfel, deoarece rușii aveau să le întindă o capcană de coșmar.

Citește și: Calendar ortodox 16 aprilie 2023. Ce sărbătoare este în prima zi de Paște?

Oamenii care au decis să părăsească pământurile care au fost ocupate de ruși s-au îmbrăcat în alb, au pornit la drum cu preoți, icoane și steaguri și au ajuns la doi kilometri de graniță, în localitatea Fântâna Albă, acolo unde „tovarășii” ruși i-au așteptat pentru

a-i ucide.

Cei mai mulți dintre românii implicați în Masacrul de la Fântâna Albă au murit, dar au existat și supraviețuitori care au povestit lumii ce au văzut și ce sentimente teribile i-au încercat acolo. Unul dintre supraviețuitori este Gheorghe Mihailiuc.

„Peste sate se abătuse teroare bolşevică. Dacă nu făceai cârdăşie cu noii stăpâni, erai pierdut. În aceste condiţii insuportabile, o parte din populaţia română a ţinutului a hotărât să fugă din ţară ca să scape de prigoană.

La 1 aprilie 1941, câteva mii de români, chemaţi de dorul libertăţii, au pornit paşii spre Fântâna Albă, la frontieră.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Dar, pentru mulţi acest drum a fost fără întoarcere. Eram şi eu, împreună cu fratele mai mare, printre ei. Am fost martor ocular şi am văzut cum s-au desfăşurat lucrurile. A fost un adevărat masacru, un genocid”, mărturisește Gheorghe Mihailiuc, potrivit  Fanatik.

Citește și: Felicitări de Paște 2023: „Hristos să aducă multă dragoste, fericire și sănătate în familie. Paște Fericit!” Mesaje și urări pentru cei dragi

Supraviețuitorii masacrului au rămas cu amintiri dure

Martorul a povestit cu lux de amănunte ce s-a întâmplat în anul 1941.

„Ucigaşii au aşteptat cu degetul pe trăgaci până când mulţimea a ieşit la luminiş. Era o acalmie prevestitoare de rele. Paşii greoi îi purtau pe oameni spre un sfârşit fatal. Tricolorul din faţa coloanei flutura mândru, demonstrând dragostea de neam şi ţară a românilor bucovineni.

Deodată, liniştea a fost spartă de groaznicul glas al armelor. Zgomotul morţii s-a răspândit, hăt, departe peste codri. Cineva din mulţime a strigat: La pământ! Şuvoiul neîntrerupt de foc ne ţinea culcaţi, cu respiraţia curmată.

Citește și: Mesaje Paște Fericit 2023: Urări și felicitări pentru Învierea Domnului. ”Cu lumânări aprinse şi sufletul curat sa spunem împreună HRISTOS A INVIAT!”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

În acea stare de încremenire, un bărbat din primele rânduri a strigat peste puterile sale: Înainte, fraţilor, ei nu vor cuteza să ne omoare! Dar chiar atunci a început măcelul. Era un adevărat iad de la pământ până la cer. Întregul câmp era o spaimă, oamenii cădeau ca frunzele de brumă” mai spune martorul.

Citește și: VIDEO- Românii își cumpără masa de Paște

Oamenii care au scăpat de rafalele de gloanțe, au fost legați de cai și târâți până la moarte și apoi aruncați într-o groapă comună. Alții au fost torturați și îngropați de vii, potrivit istoricilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si