Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede eficientizarea serviciilor din instituțiile publice. Va fi eliminat dosarul cu șină, copiile legalizate și va fi introdusă posibilitatea plăților cu cardul.

Instituțiile nu vor mai cere dosar cu șină

Legea a fost votată cu 241 de voturi, potrivit unui comunicat transmis de inițiatorul proiectului de lege, deputatului liberal George Tuță.

Instituțiiile nu vor mai putea solicita românilor, dosare cu şină, precum şi niciun alt articol de birotică sau papetărie pentru a soluționa cererile pentru furnizarea unui serviciu public.

Citește și: Zelenski anunță o victorie pentru Ucraina în Crimeea. "Rusia va da socoteală pentru toate bunurile furate"

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Acestea vor fi obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condiţiile prevăzute de reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal.

Ce mai prevede noua lege

De asemenea, instituţiile publice nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor menţionate.

Citește și: Ordonanța cu creșterile salariale pentru bugetari, pe masa Guvernului

“Instituțiile au obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată” , mai prevede un amendament admis la noua lege.

Dacă există situații în care o instituție publică cere copii fizice pentru anumite acte, acea instituție este obligată să asigure gratuit fotocopierea documentului.

Citește și: Zboruri anulate și curse întârziate din cauza ceții dense de pe Aeroportul Iași

De asemenea, atunci când o instituție va cere completarea unei cereri, aceasta va fi obligată să pună la dispoziție aceste cereri și pe site-ul propriu, nu doar fizic pe hârtie la sediul instituției respective.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si