Ca veveritele la castane defileaza majoretele. Fanfara este, care alegorice demne de un festival, sunt, doar castanele autohtone lipsesc.
Organizatorii s-ar cam fi grabit sa dea startul festivalului. Asa s-au trezit comercinatii ca trebuie sa aduca fructele din import daca vor tarabe pline.
-Nu, astea sunt de Italia, sunt de ale noastre dar sunt mici.
-Sunt bune! Sunt gustoase? Da, dar nu sunt romanesti din pacate..Si
Ce mai conteaza de unde sunt, daca sfaraie la fel pe gratare.
- Nu s-au copt asa de bine, ca a fost si vremea ciudata si sarbatoarea mai altfel pusa mai repede decat in alti ani.
-Cum recunoastem o castana romaneasca de una de import? Diferenta de culoare, cele romanesti au luciu, sunt mai lucioase, maro mai deschis.
Romanesti sau de import, castanele prajite se prepara la fel de usor. Se cresteaza pe mijloc si se lasa la copt, la foc domol.
Festivalul castanelor din Baia Mare tine trei zile.