„Este o rețetă tradițională pe care bunica mea o făcea. Uitați, fructele sunt frumoase, rămân întregi.”

Căpșunele, din grădină în gemuri aromate

Claudia este una dintre priceputele gospodine care au transformat cămara acestei pensiuni de la poalele Vulcanilor Noroioși într-un tezaur de gemuri și dulcețuri. Știe de la bătrânii familiei să conserve orice fruct aromat.

„Asta se poate păstra doi, trei ani, fără probleme.

Nu se zaharisește. Se păstrează același gust, aceeași consistență, fructul întreg.”

Aurel Boboc, proprietar camping: „Noi ne pregătim în toată perioada asta pentru că toți turiștii străini care vin doresc produsele tradiționale românești și le plac foarte mult dulcețurile cu pâine prăjită, cu unt.”

Citeste si: Salată de roșii. Trei variante de preparare delicioase

Pentru gospodine, este o adevărată piatră de încercare menținerea calității fructelor și după conservare  

„La o rețetă, mai mult de trei kilograme de fruct nu putem face, pentru că altfel fructele se zdrobesc, așa că preferăm ca fructele să rămână întregi și facem cantitate mai mică.”

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Capsunele trebuie curățate de codițe, apoi spălate în mai multe ape. Între timp, trebuie fiert siropul, în care se adaugă o lămâie menită să prevină zaharisirea.

„În timp ce spălăm fructele, pe aragaz avem o oală în care pregătim siropul și care trebuie să fie un pic mai cleios pentru a lega compoziția când punem și căpșuna.”

Citeste si: Cura de cireșe este aur pentru organism. Ce beneficii are?

Rețeta dezvăluită de gospodinele pensiunii de la Vulcanii Noroioși conține un ingredient special

„Le ținem în apă de var zece minute. Apa de var este o cantitate mai mare de apă, undeva la zece litri de apă, în care adăugăm 100 de grame de pudră, praf de var, pe care îl dizolvăm și îl lăsăm la decantat câteva minute.”

Căpșunele se lasă o oră la fiert în siropul preparat anterior. La final, obținem o dulceață savuroasă în care plutesc fructe întregi, cu gustul și parfumul păstrate exact ca atunci când erau proaspete. Compoziția ajunge în borcane,` apoi în depozite răcoroase.

Citeste si: VIDEO| Fermierii se plâng că în magazine găsim mai mult fructe și legume din import, deși cele românești sunt mai ieftine


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si