Astazi la Galati, cota Dunarii era de 95 de centimetri, cu cel putin 50 de centimetri mai putin decat ar fi trebuit sa aiba in aceasta perioada. De aseara, pojghite de gheata au inceput sa pluteasca pe fluviu, iar sloiurile au ocupat 80% din cursul apei.
Un adevarat pericol pentru circulatia fluviala il constituie sloiurile de gheata de zeci de centimetrii care ar putea sa se compacteze si sa formeze pod de gheata.
DORIAN DUMITRU – dir. A.F.D.J. Galati: „Exista riscul sa se formeze pod de gheata? Deocamdata nu, dar aaca temperaturile sunt in scadere, nivelul este foarte scazut al Dunarii. Debitul este la jumatatea debitului multianual”.
Dupa 5 ani, cel mai mare spargator de gheata al Romaniei a plecat astazi in prima misiune. Nava Perseus va patrula senalul navigabil de la Braila, la Galati, pana la Bara Sulina.
PETRICA FRATIA, comandant nava Perseus: „Interventie dispersare gheata pe Dunarea maritime Braila Sulina. Greul abia acum incepe. Temperaturile sunt tot scazute, gheata incepe sa curga si trebuie sa intervenim pentru dispersare”.
Meteorologii anunta pentru zilele urmatoare temperature foarte mici, chiar si de -28 de grade.