Istoricul şi academicianul Dan Berindei a încetat din viață joi, 23 decembrie, la vârsta de 98 de ani. După cum notează Academia Română, Dan Berindei a fost o „personalitate marcantă a elitei intelectuale româneşti şi reprezentant de seamă al istoriografiei noastre”.

Citeste si: Este doliu în sport. Fostul preşedinte al CS Dinamo a murit

Istoricul Dan Berindei a deţinut două mandate consecutive de vicepreşedinte al Academiei Române (2006-2014) şi a condus în calitate de preşedinte Secţia de Ştiinţe istorice şi arheologie (1993-2005 şi 2016-2019), al cărei preşedinte de onoare

a fost începând cu anul 2005.

Citeste si: Anul 2021 a adus pierderi uriașe pentru muzica populară și lăutărească din România

Cine a fost Dan Berindei

Dan Berindei a fost un descendent al familiei Brâncoveanu, cu rol capital în istoria şi cultura românească.

"A păstrat nobleţea şi distincţia acestei vechi familii aristocrate şi a cultivat de-a lungul întregii sale vieţi valori fundamentale, asumându-şi, în vremuri neprielnice, un destin pe care l-a trăit în adevăr, onestitate şi exigenţă de sine", transmite Academia Română.

Dan Berindei şi-a dedicat întreaga viaţă studiului istoriei şi a dezvoltat o excepţională carieră de-a lungul a peste şapte decenii.

Academia Română este în doliu. "Membrii Academiei Române, conducerea sa îşi exprimă regretul şi îndurerarea. Memoria academicianului Dan Berindei va rămâne pururea cu noi", se arată într-un comunicat al Biroulu[Sursa foto: Facebook ]

Dan Berindei s-a născut la 3 noiembrie 1923 într-o familie de intelectuali cu rădăcini nobile, fiind una boierească de obârșie oltenească, atestată încă de la mijlocul secolul XVIII în Teleorman.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Străbunicul patern – arhitectul Dimitrie Berindei, a fost Ministru al Lucrărilor Publice în guvernul Ion Ghica (1870-1871), fiind unul dintre membrii fondatori ai Partidului Național Liberal (24 mai 1875), iar străbunicul matern – Emil Costinescu, de repetate ori Ministru al Finanțelor (1902-1904, 1907-1910, 1914-1916).

O viață dedicată istoriei moderne a României

Dan Berindei a avut parte de o educație aleasă, cu profesori de talie națională precum George I. Brătianu, Constantin Giurescu, Dimitrie Gusti ori Tudor Vianu.

A fost admis în 1941 la Facultatea de Litere și Filosofie din București, secția Istorie. Își obține doctoratul în 1944 cu o teză despre "Oraşul Bucureşti, reşedinţă şi capitală a Ţării Româneşti (1459-1862)" și apoi, în 1945, publică primul său articol, „Revoluția din 1848 din Franța și tinerii români aflați la Paris”. A fost prima scriere dintr-o serie de alte sute. 

După absolvirea facultăţii, Dan Berindei devine cercetător şi secretar ştiinţific la Institutul de Studii şi Cercetări Balcanice (1946-1948), apoi asistent la Institutul de Istorie şi Filosofie al Academiei Române (1948-1952).

Citeste si: 41 de ani de la asasinarea lui John Lennon. Care a fost motivul real al crimei?

În perioada 1952-1955 a fost îndepărtat abuziv din cercetarea ştiinţifică de către regimul comunist aflat la putere. A fost rechemat în 1955 şi a lucrat ca cercetător principal la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Române vreme de 45 de ani. A deţinut funcţiile de secretar ştiinţific şi vicepreşedinte al consiliului ştiinţific.

După 1990, Dan Berindei a putut dezvolta o carieră didactică, fiind profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, la Universitatea "Politehnica" din Bucureşti şi Universitatea "Hyperion" din Bucureşti.

Citeste si: Ce se schimbă în privința pensionarilor cu venit mic sau mediu? Ajutoarele nu întârzie să apară!- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o- antena3.ro

Dan Berindei a fost specialist în istoria modernă a României şi autorul, singur sau în colaborare, a peste 90 de volume şi a peste 700 de articole şi studii apărute în prestigioase reviste ştiinţifice din ţară şi din străinătate.

El a abordat aspecte referitoare la istoria politică şi socială a secolului al XIX-lea (revoluţiile din 1821 şi 1848, Unirea Principatelor, Războiul de Independenţă), la istoria economică, istoria culturii, a jurnalismului, a oraşului Bucureşti, istoria diplomaţiei şi relaţiile internaţionale.

Dan Berindei a fost secretar al Comitetului Naţional al Istoricilor Români (1977-1993) şi preşedintele acestuia (1993-2015). Membru în Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale, Comisia de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române (vicepreşedinte 1971-1981, preşedinte din 1981).

Pentru excepţionala sa carieră de istoric şi profesor a fost ales doctor honoris causa al universităţilor din Craiova (2001), "Ovidius" din Constanţa (2007), "Valahia" din Târgovişte (2009) şi Universităţii de Vest din Timişoara (2009). Preşedinţia României i-a conferit două înalte ordine de stat: Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler (2002) şi Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer (2016).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si