Close sidebar
Close sidebar

Doliu în lumea actoriei: A murit Remus Mărgineanu

Actorul şi profesorul Remus Mărgineanu, membru de prestigiu al UNITER și societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, a murit la vârsta de 84 de ani.

Laura Macovei,

A murit actorul Remus Mărgineanu


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Anunţul a fost făcut de colectivul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. 

Desăvârşită şi pregnantă personalitate artistică, Remus Mărgineanu (născut pe 22 martie 1938 la Cugir) a fost actor al Teatrului Naţional din Craiova, societar de onoare al teatrului, cu o bogată carieră artistică şi unul dintre actorii piloni ai cinematografiei româneşti ”, au scris artiştii.

Cine a fost Remus Mărgineanu

Remus Mărgineanu a fost fondatorul învăţământului superior de actorie în Craiova, iar în 1995 a înființat Departamentul de Artă Teatrală în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova. A fost un profesor de excepție care a format generaţii de actori care au avut onoarea şi bucuria să îi fie studenţi.

Citeste si: Zi decisivă pentru Elena Udrea. Astăzi judecătorii vor decide dacă va fi extrădată în România

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Moştenirea sa pentru cultura acestui spaţiu nu poate fi estimată, prin creaţiile sale teatrale, regizorale şi prin nobilul demers de a se dedica total spaţiului academic pentru împărtăşirea metodelor de creaţie ale artei actorului.

Având o carieră cinematograficăimpresioantă, Remus Mărgineanu a avut de asemenea o vastă gamă de expresivitate artistică, în roluri dramatice puternice și care trezesc amintiri: „Cardinalul” (2019), „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), „Valea Mută” (2016), „Poarta Albă” (2014), „Sthorzina” (2014), „Matei, copil miner” (2013), „Loverboy” (2011), „Raport despre starea naţiunii” (2004) și multe altele.

După doi ani petrecuţi pe scena Teatrului din Constanţa, unde a creat roluri importante, actorul Remus Mărgineanu şi-a început cariera teatrală pe scena Teatrului Naţional din Craiova, care i-a devenit locul bun pe care l-a binecuvântat cu talentul, dăruirea şi energia creatoare ca actor şi regizor.

Citeste si: Emmanuel Macron afirmă că dialogul cu Vladimir Putin a intrat în impas după descoperirea ororilor din Ucraina

A regizat la Craiova o serie de spectacole valoroase, memorabile, iubite de public: „Vinovatul”, de Ion Băieşu, „Jocuri crude”, de A. Arbuzov, „Pofta de cireşe”, de Agnieszka Osieka- primul spectacol muzical pe scena craioveană, „Fluturi, fluturi…”, de Aldo Nicolaj, „Un tramvai numit dorinţă”, de Tennessee Williams, „Arta conversaţiei”, de Ileana Vulpescu, „Cerul Înstelat deasupra noastră”, de Ecaterina Oproiu. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI