Close sidebar
Close sidebar

Doliu în cinematografie! Regizoarea Anca Ovanez Doroșenco a murit

Este doilu în lumea cinematografiei după decesul regizoarei Anca Ovanez Doroșenco. Anca a murit, în urma unei grele suferințe, pe data de 16 mai.

G.B.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Regizoarea de teatru Anca Ovanez Doroșenco a murit. Ea se stabilise la Nisa în urmă cu mai mulți ani. Din fișa publicată în Dicționarul de Personalități armene din istoria modernă și contemporană a României( Editura Ararat 2018) realizat de Madeleine Karacașian am desprins următoarele date biografice.

S-a născut în 1946. Intre 1963 şi 1968, studii de regie la clasa profesor Radu Penciulescu la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Lumea filmelor este îndoliată după decesul regizoarei Anca Ovanez Doroșenco

Debutează in 1967 cu piesa „Şase personaje in căutarea unui autor” de Luigi Pirandello la Teatrul Național din Targu Mureş. In perioada 1968-1974, regizor artistic la Teatrul Național din Iaşi, unde realizează spectacole cu piese de euripide (Premiul pentru regie la Festivalul de la Piatra Neamț cu spectacolul „Troienele”), Ion Luca, Ion

Băieşu, Ion Luca Caragiale, Federico Garcia Lorca, Max Frisch (Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Teatrelor Naționale de la Iaşi cu piesa „Don Juan sau dragostea pentru geometrie”), William Shakespeare, Marin Sorescu ş.a. In perioada 1967-1979, are alte spectacole montate la Teatrul Național „Vasile Alexandri“ din Iași, Teatrul Dramatic din Galați, Tea trul Național din Targu Mureş, Teatrul Dramatic din Constanța, Teatrul „Sică Alexandrescu“ din Brașov, Teatrul „Mihai Eminescu“ din Botoșani, Teatrul Mic din București, Teatrul Dramatic „George Bacovia” din Bacău, Teatrul „Ovidius” din Constanța.
In anii 1981-1990, este angajată la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. Anterior mai montase aici piese de Alla Socolova. Urmează piese de Marin Preda, Eduardo de Filippo, A. Ghelman, Vasile Alecsandri, William Shakespeare, J. Edlis, J.W. Goethe (1989 – Premiul criticii dramatice pentru cel mai bun spectacol cu „Torquato Tasso”). Alte colaborări in perioada 1979-1990 cu spectacole montate la Teatrul „Nottara” şi Teatrul Mic din Bucureşti, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani cu piese din dramaturgia română şi universală.
Spectacole de televiziune: 1977 – „Curcanii”, după piesa lui Gr. Ventura (scenariul şi regia), „Baltagul”, după romanul lui Mihail Sadoveanu, film in două serii (scenariul şi regia), „Minetti” – adaptare după piesa lui Thomas Bernhardt. Din 1990, se stabileşte în Franța, la Nisa. În Franța mon -tează spectacole după piese de Tirso De Molina, Karen Blixen, Pierre Beaumarchais, Jacques Prevert, Eugene Ionesco, Slawomir Mrozek, Luigi Piran- dello, Carlo Goldoni, Moliere, Peter Handke, August Strind berg, Rodrigo Garcia ş.a.
Intre 1997 şi 2016 a fost profesor de artă dramatică la Conservatorul de Artă Dramatică şi Muzică din Antibes (Franța).

Citeste si: VIDEO| Stau la coadă ca să vină acasă

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Citeste si: Vela spune că există posibilitatea deschiderii altor cinci puncte de frontieră cu Ungaria: „Acum se intră pe Nădlac I, Nădlac II, Vărşand, Borş şi Petea.”

Citeste si: Spania înregistrează o creştere a numărului morţilor din cauza covid-19

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Ultima ei colaborare ca regizor, în România a fost la Teatrul Național din București, în 2003, cu piesa Ultima Oră de Mihail Sebastian cu Claudiu Blonț și Mircea Albulescu în rolurile principale.

Citeste si: Irina Postolea, transformare spectaculoasă! Machiată și coafată, Războinica de la Exatlon este de nerecunoscut!

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI