Scriitorul și publicistul basarabean Nicolae Dabija a murit în noaptea trecută din cauza complicațiilor provocate de coronavirus, transmite presa de la Chișinău.

Premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, şi ministrul interimar al culturii, educaţiei şi cercetării Lilia Pogolşa, au transmis vineri un mesaj de condoleanţe după moartea academicianului, scriitorului şi istoricului literar Nicolae Dabija.

Citeste si: Campania de vaccinare în România. Ce se întâmplă cu serurile de la Astra Zeneca

Scriitorul Nicolae Dabija a murit. Mesajul premierului de la Chișinău 

Nicolae Dabija este autorul a numeroase cărţi, precum "Ochiul al treilea", Chişinău, 1975; "Apă neîncepută", Chişinău, 1980; "Zugravul anonim", Chişinău, 1985; "Maraton printre gloanţe", Râmnicu-Sărat, 2008; "101 poeme", Bucureşti, 2009; "Privighetori împăiate", Iaşi, 2009; "Poeme pentru totdeauna. Opera poetică.", Iaşi, 2011; "Tăceri tălmăcite-n cuvinte", Botoşani, 2014; "Pe urmele lui Orfeu", Chişinău, 1983; "Libertatea are chipul lui Dumnezeu", Craiova, 1997; "Icoană spartă, Basarabia", Craiova, 1998; "Drumul spre biserică", Chişinău, 2013; "Urma sârmei ghimpate", Râmnicul Sărat, 2013; "Manifest de Unire", Bacău, 2013; romanul "Tema pentru acasă", Iaşi, 2009; nuvele "Nu vă îndrăgostiţi primăvara!", Chişinău: Editura pentru Literatura şi Arta, 2013.

Citeste si: Bilanț Coronavirus România 12 martie 2021: alte 5.010 cazuri noi de COVID-19

Nicolae Dabija a murit vineri dimineaţa, la vârsta de 72 de ani, după ce a dezvoltat o formă foarte agresivă de COVID-19. El fusese internat în spital cu câteva zile înainte.

" A părăsit această lume un om care şi-a dăruit întreaga viaţă culturii şi limbii noastre.

Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor şi tuturor care l-au cunoscut şi preţuit pe Omul şi academicianul Nicolae Dabija. Lumină lină şi pace veşnică, Nicolae Dabija", se menţionează în mesajul transmis de premierul de la Chișinău.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cine a fost Nicolae Dabija

Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Cimişlia din Republica Moldova. În perioada 1966- 1972 a studiat în cadrul Universităţii de Stat din Moldova, Facultatea de Ziaristică.

Pe parcursul activităţii sale profesionale a fost lector la catedra de literatură română a Universităţii Pedagogice de Stat "Ion Creangă", lector superior la catedra Ştiinţele comunicării a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova

Dabija a fost și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, preşedinte al Societăţii "Limba noastră cea română", preşedinte al "Asociaţiei Oamenilor de ştiinţă, cultură şi artă din Republica Moldova", vicepreşedinte al "Ligii culturale a românilor de pretutindeni", preşedinte al "Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova", conform necrologului publicat de guvernul de la Chişinău.

Citeste si: Florin Cîţu, despre introducerea certificatului de vaccinare: Creează o discriminare în societate

Numele lui Nicolae Dabija este legat de istoria celor mai notorii publicaţii din Moldova cum ar fi: revista "Nistru" (ulterior "Basarabia"); revista "Orizontul"; săptămânalul "Literatura şi Arta".

Nicolae Dabija  a fost distins în anul 1988 cu Premiul de Stat din Moldova în domeniul literaturii şi artei, iar în 1995 cu Premiul Academiei Române "Mihai Eminescu". Pentru remarcabila sa operă poetică şi pentru implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti i s-a acordat în anul 2000 Ordinul Steaua României în grad de Comandor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În anul 2010 Academia de Studii Înalte din România îi acordă titlul de "Honoris Causa" şi titlul onorific de Academician în semn de înaltă preţuire şi respect pentru întreaga activitate; în 2013 obţine titlul onorific "Om emerit", iar în anul 2014 în semn de înaltă preţuire pentru promovarea culturii, limbii şi spiritualităţii româneşti i se acordă Ordinul "Meritul cultural" în grad de Mare Ofiţer.

Citeste si: Un primar din România s-a vaccinat cu serul AstraZeneca. Ce a pățit bărbatul ulterior

Citeste si: Un primar din România s-a vaccinat cu serul AstraZeneca. Ce a pățit bărbatul ulterior

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si