In articol:
- Al doilea deces după tragedia de la Odorheiu Secuiesc din 18 decembrie
- Eleva de 17 ani, în stare critică de peste 20 de zile
- Alte două fete au fost scoase de sub dărâmături
- Cine se face vinovat de prăbușirea clădirii
Reprezentanţii Spitalului din Târgu-Mureș au declarat că adolescenta de 17 ani, aflată din 18 decembrie la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş a încetat din viaţă.
Conform medicilor, fata avea politraumatism prin strivire. Fata se afla la ATI şi era intubată, sedată, instabilă hemodinamic, având traumatism de coloană. Încă de la internare, starea sa era critică.
Al doilea deces după tragedia de la Odorheiu Secuiesc din 18 decembrie
Luni, 18 decembrie, clădirea internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit parţial.
Patru elevi au fost prinşi sub dărâmături.
Cea de-a patra victimă a fost un băiat de 17 ani declarat decedat după ce au fost făcute manevrele de resuscitare.
Marți, 9 ianuarie, s-a înregistrat al doilea deces înregistrat în urma prăbuşirii construcţiei internatului de la Odorheiu Secuiesc.
Patronul firmei care executa lucrările de canalizare la internat, lucrări care au dus la prăbuşirea clădirii, este sub control judiciar, fiind cercetat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
Eleva de 17 ani, în stare critică de peste 20 de zile
Eleva de 17 ani se afla în stare critică de la momentul transferului la Spitalul de urgență din Târgu-Mureș.
„Pacienta a ajuns în stare gravă, şi în acest moment la fel este în stare critică, este internată în secţia clinică ATI copii, este intubată, sedată, instabilă hemodinamic. Este traumatism de coloană. Fata are 17 ani. Nu pot să vă dau acum niciun prognostic, este în stare critică, medicii nu se pot pronunţa asupra unui prognostic”, a declarat la acel moment Mariana Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.
Alte două fete au fost scoase de sub dărâmături
Două fete au scăpat cu răni ușoare după ce au fost prinse sub ruinele clădirii prăbușite, Una dintre ele a fost operată la umeri, în timp ce a doua s-a aflat în stare de șoc după trauma trăită.
Din fericire, ele au fost externate după trei zile din Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, acolo unde au fost îngrijite și de mama lui David, băiatul mort în incidentul tragic.
Tatăl uneia dintre fete a povestit prin ce traumă a trecut fiica sa.
Tatăl uneia dintre ele speră ca fata lui să se întoarcă cu bine acasă și să nu aibă probleme de sănătate. ”S-a prăbușit și au fost scoși din moloz. Ea învăța, făcea practică și dintr-o dată a auzit zgomote de sus și a văzut crăpături. A vrut să fugă și dintr-o dată a căzut jos. E în spital acum. Acum vorbește, dar era inconștientă când a fost scoasă de aici. Acum e mai bine și sperăm că o să-și revină”, a spus bărbatul.
Adolescentele au primit în spital și consiliere psihologică.
Cine se face vinovat de prăbușirea clădirii
Inspectoratul de Stat în Construcţii a concluzionat că vina este împărțită între proprietar, executanții lucrărilor și proiectant. Toți trei au fost sancționați contravențional, iar raportul a fost transmis și procurorilor care anchetează tragedia.
În ziua accidentului, se executau lucrări de excavații lângă zidul clădirii, pe aripa sud-estică a acesteia, lucrări care nu erau prevăzute în autorizația de construcție.
Experţii au constatat că toată clădirea trebuie consolidată masiv, cu beton care care să sprijine zidurile şubrede. Mai mult, groapa săpată de constructor trebuie astupată.
Între timp, autorităţile din Ungaria au intervenit cu un ajutor de urgenţă în valoare de peste 52.000 de euro, bani destinaţi înlocuirii echipamentului tehnic avariat, utilizat de elevi înainte de tragedie.
Știre în curs de actualizare