Close sidebar
Close sidebar

A murit fotograful David Goldblatt!

David Goldblatt, una dintre marile figuri ale fotografiei sud-africane, care a urmarit evolutia societatii din tara sa de dupa apartheid, a murit luni la varsta de 87 de ani, a anuntat Centrul Pompidou. Muzeul national de arta moderna i-a consacrat prima mare retrospectiva in Franta.

G. S.,


DISTRIBUIE
acest articol

"A murit linistit in somn, la ora 5.37 dimineata, la domiciliul sau din Johannesburg", a precizat Liza Essers, directoarea galerie Goodman care il reprezenta, potrivit site-ului culturebox.francetvinfo.fr.

David Goldblatt, care a murit la varsta de 87 de ani, "era una dintre figurile majore ale fotografiei epocii noastre, o constiinta etica si morala a rolului artistului in societatile noastre", a declarat Bernard Blistène, directorul Muzeului national de arta moderna. Obiectivul aparatului sau a surprins 70 de ani ai societatii sud-africane.

Nascut in 1930 intr-o familie evreiasca de origine lituaniana si letona, el a trebuit sa preia afacerea cu imbracaminte a tatalui sau cand acesta s-a imbolnavit, pe vremea cand visa sa devina fotograf si facea deja portrete ale oamenilor din jurul sau, de pe strada. La 30 de ani a putut sa devina fotograf pe deplin.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

David Goldblatt nu a fost un fotojurnalist. El a facut fotografie documentara si chiar daca spunea ca "arta nu ma intereseaza" exista multa frumusete in imaginile sale. La retrospectiva de la Centrul Pompidou, in februarie 2017, el se definea ca "un realist, care prezinta lumea care ma inconjoara".

"Pentru mine, fotografia este o unealta magica pentru ca ea reda clar realitatea si in acelasi timp altceva decat realitatea. Aceasta tensiune ma stimuleaza", afirma fotograful.

Neobosit, timp de decenii, el a parcurs tara natala povestind prin intermediul aparatului sau foto istoria, geografia, societatea sa. El a fotografiat oameni si locuri semnificative din structurile sociale. A urmarit grupuri sociale si "rasiale", sub apartheid si dupa, atunci cand societatea pastra urmele segregarii institutionalizate.

in anii 1960, a fost interesat de minele din tara sa, de directorii albi ca si de muncitorii de culoare.

David Goldblatt a publicat in marile reviste internationale, de la The New York Times la The Observer si lucrarile sale au fost expuse in lumea intreaga. A fost primul fotograf sud-african care a avut o expozitie individuala la Muzeul de Arta Moderna (MoMA) de la New York, in 1988.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI