Ion Vianu nu a fost doar medic psihiatru și scriitor, ci și eseist, disident, luptător pentru drepturile omului. 

Fiul celebrului critic Tudor Vianu s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani, potrivit unul anunț făcut de profesorul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii.

Ion Vianu a murit la vârsta de 90 de ani

Ion Vianu a murit la vârsta de 90 de ani

[Sursa foto: Captură YouTube]

Politologul Vladimir Tismăneanu și-a exprimat regretul la trecerea în neființă a lui Ion Vianu, amintind că scriitorul a semnat Apelul disidentului Paul Goma în anii dictaturii ceaușiste.

"O veste extrem de tristă. A încetat din viaţă doctorul psihiatru, eseistul, luptătorul pentru drepturile omului, disidentul Ion Vianu. Născut în aprilie 1934 într-o familie de distinşi intelectuali umanişti, doctorul Ion Vianu a fost un adversar a tot ceea ce ameninţa demnitatea fiinţei umane. A protestat împotriva utilizării politice a psihiatriei. A semnat Apelul Goma. A fost membru în colegiul de redacţie al revistei Agora. L-am cunoscut şi l-am admirat. A fost un drept. Să se odihnească în pace", a transmis Tismăneanu.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Cine a fost Ion Vianu

Ion Vianu s-a născut la 15 aprilie 1934, la Bucureşti. A urmat studii de filologie clasică, iar ulterior medicina. Medicul psihiatru a emigrat în Elveția în 1977.

Ion Vianu se numără printre autorii textelor din volumul "De ce m-am întors în România”, coordonat de Sandra Pralong şi lansat în 2010. Volumul reuneşte poveştile unor români celebri care s-au întors şi au ales să trăiască în România.

În deceniile de după 1990 s-a întors tot mai des la București, dar la fel de des a plecat înapoi – într-un mic oraș de lângă Geneva.

Și tot în acești ani și-a scris marile sale cărți- Caietele lui Ozias (2004), Paramnezii (2005), Vasiliu, foi volante (2006), Blestem și Binecuvântare (2007); Necredinciosul (roman, 2008); Investigații mateine, 2008; Exercițiu de sinceritate, 2009; Amor intellectualis, 2010; Apropieri, 2011; Frumusețea va mântui lumea și alte eseuri, 2015).

Pentru volumul „Amor intellectualis”, apărut la Editura Polirom, Ion Vianu a primit Premiul Cartea anului 2010 acordat de Revista „România literară”.

Volumele „Caietele lui Ozias” (2004) şi „Vasiliu, foi volante” (2006) fac parte din ciclul de romane „Arhiva Durerii şi a Mâniei”.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

De asemenea, la cea de-a XI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural, care a avut loc la 21 martie 2011, Premiul de Excelenţă i-a fost decernat lui Ion Vianu, ”medic şi scriitor care, prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului, a contribuit în chip convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastră recentă”.

Ca eseist, a debutat cu volumul „Stil şi Persoană” (1975). A mai publicat volumele ”Introducere în psihoterapie” (1975), ”Amintiri în dialog. Memorii” (în colaborare cu Matei Călinescu, 1994), ”Paramnezii” (2005).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si