Nicolae Manolescu a murit la vârsta de 84 de ani. A fost unul dintre cei mai mari critici și istorici literari pe care i-a avut România. 

A murit Nicolae Manolescu, critic și istoric literar

Nicolae Manolescu s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. Criticul și istoricul literar s-a urcat în împărăția cerurilor pe data de 23 martie 2024.

Întreaga Românie este cutremurată de moartea unuia dintre cei mai mari critici și istorici literari.

După Al Doilea Război Mondial, Nicolae Manolescu a fost considerat cel mai mare și importat critic și istoric literar din România.

S-a stins din viaţă Nicolae Manolescu, cel mai important critic şi istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-l odihnească!, a transmis colegul lui Nicolae Manolescu, Mircea Mihăieș, sâmbătă seară, potrivit agerpress.ro.

nicolae manolescu

A murit Nicolae Manolescu! A fost cel mai mare critic și istoric literar

[Sursa foto: Facebook-RadioHit Iași]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Cristea Enache, critic literar, a postat, de asemenea un mesaj cutremurător pe rețelele sociale.

Încă o zi neagră pentru cultura română, a declarat Cristea Enache, potrivit digi24.ro.

Uniunea Scriitorilor din România, a cărei președinte era Nicolae Manolescu, a postat un mesaj profund, prin care au anunțat moartea acestuia, considerată o ireparabilă pierdere.

Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), preşedintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămînalului «România literară», critic şi istoric literar de mare reputaţie, una dintre cele mai mari personalităţi ale literaturii române din toate timpurile.

Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanenţă în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenţi şi doctoranzi, ca profesor, precum şi al tinerilor scriitori din mai multe generaţii. Ca om politic şi ziarist de atitudine a militat pentru democraţie şi libertate. Prin dispariţia lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere,  se arată în mesajul transmis de Uniunea Scriitorilor din România, potrivit sursei citate anterior.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Citește și: Cine este, de fapt, asasinul Andreei, tânăra studentă găsită fără suflare într-un apartament din Timișoara? "Dacă chiar ăsta e adevărul sper să plătească pentru ce a făcut"

nicolae manolescu

A murit Nicolae Manolescu! A fost cel mai mare critic și istoric literar

[Sursa foto: Facebook- Academia Română]

Nicolae Manolescu a fost directorul revistei ''România literară'' începând cu anul 1990. Volumul de debut a fost ''Literatura română de azi. 1944-1964'', redactat în colaborare cu Dumitru Micu (1965). Printre alte capodopere literare redactate de Nicolae Manolescu se numără ''Lecturi infidele'', ''Contradicţia lui Maiorescu'', ''Sadoveanu sau Utopia cărţii''(1976, Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei Române), ''Istoria critică a literaturii române'', ''Poeţi romantici'',

''Literatura română postbelică. Lista lui Manolescu'', ''Poeţi moderni'', ''Lectura pe înţelesul tuturor'', ''Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă''.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si