Close sidebar
Close sidebar

A murit Nicolae Manolescu! A fost cel mai mare critic și istoric literar

Nicolae Manolescu, cel mai mare critic și istoric literat după cel de-Al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 84 de ani.

Elena Tasca,

A murit Nicolae Manolescu! A fost cel mai mare critic și istoric literar

[Sursa foto: Facebook-RadioHit Iași. Academia Română]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Nicolae Manolescu a murit la vârsta de 84 de ani. A fost unul dintre cei mai mari critici și istorici literari pe care i-a avut România. 

A murit Nicolae Manolescu, critic și istoric literar

Nicolae Manolescu s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. Criticul și istoricul literar s-a urcat în împărăția cerurilor pe data de 23 martie 2024.

Întreaga Românie este cutremurată de moartea unuia dintre cei mai mari critici și istorici literari.

După Al Doilea Război Mondial, Nicolae Manolescu a fost considerat cel mai mare și importat critic și istoric literar din România.

S-a stins din viaţă Nicolae Manolescu, cel mai important critic şi istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial.

Dumnezeu să-l odihnească!, a transmis colegul lui Nicolae Manolescu, Mircea Mihăieș, sâmbătă seară, potrivit agerpress.ro.

A murit Nicolae Manolescu! A fost cel mai mare critic și istoric literar

[Sursa foto: Facebook-RadioHit Iași]

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Cristea Enache, critic literar, a postat, de asemenea un mesaj cutremurător pe rețelele sociale.

Încă o zi neagră pentru cultura română, a declarat Cristea Enache, potrivit digi24.ro.

Uniunea Scriitorilor din România, a cărei președinte era Nicolae Manolescu, a postat un mesaj profund, prin care au anunțat moartea acestuia, considerată o ireparabilă pierdere.

Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), preşedintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămînalului «România literară», critic şi istoric literar de mare reputaţie, una dintre cele mai mari personalităţi ale literaturii române din toate timpurile. Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanenţă în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenţi şi doctoranzi, ca profesor, precum şi al tinerilor scriitori din mai multe generaţii.

Ca om politic şi ziarist de atitudine a militat pentru democraţie şi libertate. Prin dispariţia lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere,  se arată în mesajul transmis de Uniunea Scriitorilor din România, potrivit sursei citate anterior.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Adevărul dureros al morții artistului Liam Payne. Ce au descoperit autoritățile- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Citește și: Cine este, de fapt, asasinul Andreei, tânăra studentă găsită fără suflare într-un apartament din Timișoara? "Dacă chiar ăsta e adevărul sper să plătească pentru ce a făcut"

A murit Nicolae Manolescu! A fost cel mai mare critic și istoric literar

[Sursa foto: Facebook- Academia Română]

Nicolae Manolescu a fost directorul revistei ''România literară'' începând cu anul 1990. Volumul de debut a fost ''Literatura română de azi. 1944-1964'', redactat în colaborare cu Dumitru Micu (1965). Printre alte capodopere literare redactate de Nicolae Manolescu se numără ''Lecturi infidele'', ''Contradicţia lui Maiorescu'', ''Sadoveanu sau Utopia cărţii''(1976, Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei Române), ''Istoria critică a literaturii române'', ''Poeţi romantici'', ''Literatura română postbelică. Lista lui Manolescu'', ''Poeţi moderni'', ''Lectura pe înţelesul tuturor'', ''Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă''.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI