Papa Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă dimineața, la ora 10,34, a anunțat biroul de presă de la Vatican. A fost primul papă german din ultima jumătate de mileniu, dar și primul papă care s-a retras din funcție, în ultimii 600 de ani.

Citește și: Profeția înfricoșătoare a lui Nostradamus pentru anul 2023

În ciuda problemelor sale grave de sănătate, fostul papă Benedict, în vârstă de 95 de ani, a continuat să participe vineri dimineaţă la slujbă, în camera sa, alături de vechiul său asistent, a transmis agenţia ANSA.

Citește și: Papa Benedict, ”în stare gravă, dar lucid”. Ce au transmis reprezentanții Vaticanului

Papa Benedict s-a aflat la conducerea Bisericii catolice între anii 2005 și 2013.

În cursul zilei de vineri, reprezentanții Vaticanului au anunțat că fostul Papă Benedict al XVI-lea se afla în stare gravă, dar stabilă. El se afla sub supravegherea medicilor.

Anunțul Papei Francisc

Papa Francis a anunțat încă de miercuri că predecesorul său, retras din funcție în urmă cu 9 ani, se afla în stare gravă.

El a îndemnat atunci credincioşii să se roage pentru Benedict al XVI-lea, care este „foarte bolnav”. 

Citește și: Papa Francisc are demisia deja semnată

Joi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat că fostul papă „  este absolut lucid şi prezent  ”.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Acesta a descris starea papei ca fiind gravă, dar stabilă.

Citește și:  Fenomenul incredibil care se produce în țara noastră: Stânca care se mișcă singură pe timpul nopții

Starea de sănătate a lui Benedict al XVI-lea a fost tot mai fragilă în ultimele luni, însă a continuat să primească vizitatori.

Cine a fost Papa Benedict al XVI-lea 

Benedict al XVI-lea, pe numele său Joseph Ratzinger, a fost papă din aprilie 2005 până în 2013. Benedict al XVI-lea a demisionat în 2013 din motive de sănătate.

Când Benedict a demisionat din funcție invocând bătrânețea, a devenit primul papă în 600 de ani care a renunțat la această funcție. 

Citește și:  Papa Francisc îi cere ajutor lui Dumnezeu în încetarea războiului din Ucraina: „Grăbește-te, Doamne!”

În cei 8 ani în care a ocupat Sfântul Scaun, Papa s-a confruntat nu odată cu luări de poziţie extrem de critice ale compatrioţilor săi.

Celebrat iniţial de germani, după alegerea sa la cârma Bisericii catolice, Benedict al XVI-lea intrase apoi rapid în colimator.

Fusese înfierat, între altele, pentru stârnirea de pasiuni virulente în lumea islamică, în urma unei alocuţiuni critice faţă de religia musulmană rostită la Regensburg. Ulterior, liderul de la Vatican regretase declaraţiile sale şi depusese eforturi majore să-i împace pe musulmani.

Dar nici pe protestanţi ori pe evrei nu i-a menajat.

Primii s-au văzut bruscaţi de decizia papală de a nu recunoaşte celei Evanghelice statutul de Biserică. Decizia avusese efecte extrem de pernicioase asupra eforturilor ecumenice.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pe cei din urmă i-a întristat hotărârea Vaticanului de a revoca excomunicarea unor episcopi fundamentalişti din Frăţia lui Pius, între care şi pe a clericului negaţionist Richard Williamson, exponentul unora dintre cele mai respingătoare teze vehiculate în privinţa Holocaustului.

O amplă criză s-a abătut asupra Bisericii Romano-Catolice în timpul când Benedict a fost papă şi din pricina scandalului de proporţii fără precedent declanşat de numeroasele abuzuri sexuale comise de ierarhi asupra copiilor încredinţaţi lor.

Cum va fi protocolul înmormântării pentru Papa Benedict al XVI-lea

Biserica Catolică are protocoale stricte pentru moartea unui papă, dar nu este clar dacă aceleași protocoale se vor aplica și în cazul unui Papă care a demisionat din funcție, scrie BBC.

S-a ajuns la situația ca în apropiere de Vatican să trăiască doi papi, deoarece Benedict a locuit în Grădinile Vaticanului la mănăstirea Mater Ecclesiae și a apărut ocazional alături de succesorul său. „Nu am mai avut până acum o astfel de situație în care un papă în viață va ajuta la îngroparea unui papă care a murit”, a spus istoricul catolic John McGreevy, scrie BBC.

O înmormântare papală este de obicei condusă de decanul Colegiului Cardinalilor, cardinalul Giovanni Battista Re. Dar în acest caz este de așteptat ca Papa Francisc să oficieze înmormântarea. Ceremonia are loc de obicei fie în Bazilica Sf. Petru, fie în piața din fața acesteia. Papa este apoi îngropat în cripta de sub bazilică.

Fiecare papă poate să își exprime dorințele privind funeraliile. Deși familia lui Benedict este înmormântată în Germania, biograful său, Peter Seewald, a spus că a vrut să fie îngropat în mormântul care a aparținut predecesorului său Ioan Paul al II-lea înainte de a fi canonizat și mutat în altă zonă a Vaticanului.

Întrucât Benedict a fost anterior șeful Vaticanului, este posibil să aibă loc o înmormântare de stat cu lideri străini invitați, situația care, de asemenea, nu a existat până acum.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si