Close sidebar
Close sidebar

A murit unul dintre cei mai mari regizori români de teatru

Marele regizor român Lucian Giurchescu, fost director al Teatrului de Comedie, a încetat din viață la Copenhaga în vârstă de 92 de ani. Stabilit în Danemarca de 40 de ani, Giurghescu lasă moștenire teatrului românesc și european sute de spectacole de teatru și proiecte remarcabile construite cu migală și rigurozitate. A fost unul dintre cei mai importanți regizori care au marcat istoria Teatrului de Comedie.

Sorin Negru,

Lucian Giurghescu era stabilit de 40 de ani în Danemarca, însă legăturile cu teatrul românesc și cu viața culturală din România nu s-au destrămat niciodată.


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Lucian Giurchescu a fost unul dintre componenții unei strălucite echipe postbelice de regizori de teatru român, afirmați atît în țară cît și în străinătate, începînd din anii ʼ60. De numele lor a fost legată o veritabilă renaștere a teatrului românesc, căreia avea să i se pună capăt brutal prin "revoluția culturală" decretată de Ceaușescu în 1971, potrivit EuropaLibera.org.

Citeste si: Actorul Bob Saget a fost găsit mort în baia unui hotel

Lucian Giurchescu a condus Teatrul de Comedie timp de 14 ani

"Anunţăm cu regret încetarea din viaţă a omului de teatru Lucian Giurchescu.

Regizor cu realizări impresionante, premiate şi aplaudate atât în România, cât şi în străinătate, Lucian Giurchescu a condus Teatrul de Comedie timp de 14 ani (între 1969- 1979, 1990- 1994), păstrând şi amplificând succesul primilor ani, marcaţi de directoratul lui Radu Beligan", a anunţat, luni, Teatrul de Comedie, pe pagina de Facebook.

Lucian Giurchescu a făcut parte din echipa Teatrului de Comedie încă de la înfiinţare, din anul 1961.

Lucian Giurghescu era stabilit de 40 de ani în Danemarca, însă legăturile cu teatrul românesc și cu viața culturală din România nu s-au destrămat niciodată.

"Prezent în istoria Teatrului de Comedie încă de la început (în 1961 regizează spectacolul 'Burghezul gentilom' de Moliere, cu Grigore Vasiliu Birlic în rolul principal), Lucian Giurchescu s-a distins pentru regia spectacolului 'Rinocerii' de Eugen Ionescu, spectacol elogiat chiar de autor cu ocazia reprezentaţiei de la Festivalul Teatrului Naţiunilor din Paris (1965)", informează Teatrul de Comedie.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Lucian Giurghescu, împreună cu Radu Beligan

Lucian Giurgheanu, stabilit în Danemarca de 40 de ani 

Lucian Giurghescu era stabilit de 40 de ani în Danemarca, însă legăturile cu teatrul românesc și cu viața culturală din România nu s-au destrămat niciodată.

Citeste si: Oana a pierit într-un tragic accident rutier. Tânăra avea doar 17 ani, iar șoferul 19 ani

Lucian Giurghescu a montat și la Teatrul Național București, Teatrul Bulandra, Teatrul Giulești, la Teatrul Nottara, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov, Teatrul Național Cluj, dar și la Teatrul Național Radiofonic. A lucrat mult în străinătate montând operele lui Bertolt Brecht, Eugène Ionesco sau August Strindberg în Canada, Bulgaria, Suedia, Israel, Germania, Finlanda, Danemarca.

Cine a fost Lucian Giurchescu

Regizorul Lucian Giurchescu s-a născut pe 15 iunie 1930, în Petroşani. A absolvit Regie teatru la Institutul de Teatru din Bucureşti în 1953. 

De-a lungul carierei, regizorul a colaborat atât cu teatre bucureştene, precum Teatrul Naţional, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, cât şi cu teatre din ţară, dar şi teatre celebre din Danemarca.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Printre spectacolele montate la Teatrul de Comedie se mai numără "De la perigeu la apogeu" de Victor Bârlădeanu (1961), "Svejk în al doilea război mondial" de Bertolt Brecht (1962),"Un Hamlet de provincie (Platonov)" de A.P.Cehov (1967), "O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale (1974), "Trei surori" de A.P.Cehov; (1975), "Livada de vişini" de A.P.Cehov (1979), "Galy Gay" de Berthold Brecht (2007), "Doamne... ce măcel!" de Yazmina Reza (2010).

Lui Lucian Giurchescu i-a fost conferit în 2006, "în semn de apreciere pentru întreaga activitate culturală desfăşurată", Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer.

În anul 2007, UNITER i-a acordat regizorului premiul pentru întreaga activitate.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI