Mănăstirea Chiajna Giulești a anunțat trecerea în lumea drepților a preotului Vasile Streață, preot paroh la Parohia  Giulești Sârbi, Protoieria Sector 6 Capitală, timp de 28 de ani.

Citește și: Ce sărbătoare este duminică, 26 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox?

"Cu multă durere, vă anunțăm că părintele Vasile Streață, coslujitor la Mănăstirea Chiajna-Giulești a trecut la Domnul, astăzi, 22 noimbrie, 2023, ora 00:15, la vârsta de 70 de ani", au transmis călugării mănăstirii.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, preafericitul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe familiei și enoriașilor de la parohia preotului Vasile Streață.

"Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în ziua de miercuri, 22 noiembrie 2023, a părintelui Vasile Streață, fost preot paroh la Parohia  Giulești Sârbi, Protoieria Sector 6 Capitală, timp de 28 de ani, apoi, după pensionarea sa, în anul 2020, preot îmbisericit la aceeași parohie", a transmis Patriarhul Daniel.

Cine a fost preotul Vasile Streață

Părintele Vasile Streață s‑a născut acum șapte decenii, la 1 noiembrie 1953, în localitatea Melinești, județul Dolj, în familia binecredincioșilor Ilie și Frusina Streață.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

După absolvirea cursurilor primare și gimnaziale, a continuat studiile la Seminarul Teologic din București (1969–1974), apoi la Institutul Teologic din București (1975–1979), obținând titlul de licențiat în teologie în luna iunie a anului 1980, cu teza „Islamismul în opera lui Dimitrie Cantemir”.

Preotul s-a cununat, în ziua de 10 ianuarie 1981, cu domnișoara Cristina Delia Lazăr, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu doi copii, Ioana‑Isabela și Alina‑Maria.

A fost hirotonit diacon la 19 iulie 1981, în Biserica  Sfântul Mina  din București, de către Preasfințitul Părinte Roman Ialomițeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și, a doua zi, preot pe seama Parohiei Sărindaru, comuna Dridu, Protoieria Urziceni, unde s‑a remarcat printr‑o bogată activitate administrativ‑gospodărească și pastoral‑misionară.

preotul Vasile Streață

Preotul Vasile Streață a murit la 70 de ani

[Sursa foto: Facebook]

Probleme pentru preotul paroh în perioada comunistă

Potrivit Ziarului Lumina, zelul pastoral‑misionar și gospodăresc al părintelui Vasile a făcut ca acesta să fie transferat în Capitală, fiind, între anii 1992 și 2020, preot paroh al Parohiei  Giulești Sârbi, Protoieria Sector 6 Capitală.

Aici activitatea sa a început în condiții destul de grele, întrucât consecințele regimului comunist se resimțeau din plin: enoriașii parohiei au fost îndemnați să‑și părăsească locuințele, rămânând doar populația îmbătrânită a parohiei, care se confrunta cu grave dificultăți financiare.

Patriarhul Daniel: "Un gând părintesc de mângâiere celor două fiice ale sale" 

"În aceste condiții vitrege a reușit, printr‑o pastorație plină de credință și iubire, să păstreze unitatea parohiei, atât din punct de vedere duhovnicesc, cât și din punct de vedere social. Și la această parohie, Părintele Vasile Streață s‑a dovedit a fi același slujitor, bun chivernisitor al Bisericii și apropiat de cei aflați în suferință", a declarat patriarhul Daniel.

În anul 2009, cu prilejul resfințirii bisericii Parohiei  Giulești Sârbi, în urma restaurării acestui lăcaș de cult, preacucernicul părinte Vasile Streață a fost ridicat la rangul de iconom‑stavrofor, iar în anul 2020 a primit Diploma cu medalie a anului comemorativ „2020- Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”, pentru activitatea sa misionară deosebită.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

"În aceste momente grele, transmitem familiei părintelui Vasile Streață, îndeosebi celor două fiice ale sale, și tuturor celor care l‑au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere, rugându‑ne Preamilostivului Dumnezeu să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în ceata slujitorilor Săi, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.  eșnica lui pomenire din neam în neam!  Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați", își încheie mesajul Preafericitul Patriarh Daniel. 

patriarhul Daniel

Mesajul Patriarhului Daniel

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Mesajul Patriarhului a fost transmis la slujba de înmormântare a părintelui Vasile Streață, preot îmbisericit la Parohia „Giulești Sârbi”, Protoieria Sector 6 Capitală, oficiată vineri, 24 noiembrie 2023, ora 12:00, la Biserica „Giulești Sârbi”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si