A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. În acest an, pe 25 mai, credincioșii se bucură de o dublă sărbătoare în Biserica Ortodoxă. 

Sfântul Ioan Botezătorul are șase sărbători în calendarul creștin-ortodox: Zămislirea (23 septembrie), Nașterea (24 iunie), Soborul (7 ianuarie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie)  și a treia aflare a Capului sfânt (25 mai).   

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce nu este bine să faci astăzi? Este mare păcat!

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul se sărbătorește anual la data de 25 mai.   Sărbătoarea are o semnificație aparte.

Potrivit Sfintei Scripturi, Irod, în timp ce se afla la un ospăț prilejuit cu ocazia zilei sale de naștere, a poruncit tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat în curte până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când cu ajutorul a doi monahi, a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar.

Citește și: A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce NU este bine să mănânce creștinii în această zi?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

În această zi, creștinilor le este interzis să muncească sau să facă curat prin gospodării.

Potrivit tradiției, pe 25 mai 2023 nu se taie nimic cu ajutorul cuțitului, totul trebuie rupt cu mâna.

De asemenea, credincioșii nu trebuie să consume fructe și legume de culoare roșie, nu vor bea vin roșu sau alte băuturi de această culoare.

Citește și: A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce rugăciune trebuie să spună creștinii ortodocși în această zi?

Tradiția mai spune că în această zi nu se consumă alimente rotunde pentru că acestea amintesc de Capul Sfântului Ioan Botezătorul.

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Rugăciunea din această zi de sărbătoare

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezvăluiri emoționante despre povestea sa de dragoste cu Cristina Pucean: „Numai Dumnezeu ne poate despărți. Simt că este jumătatea mea.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este artistul internațional care nu va mai concerta la festivalul „Beach, Please! 2024”? Și-a anulat participarea cu o zi înainte de a urca pe scenă- radioimpuls.ro

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei.

Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!”

Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin  ”.

Citește și: A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri! Ce nu se face în această zi?

Citește și: Calendar 25 mai ortodox 2023. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii: Înălțarea Domnului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si