A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Sfântul Ioan Botezătorul are șase sărbători în calendarul creștin-ortodox: Zămislirea (23 septembrie), Nașterea (24 iunie), Soborul (7 ianuarie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a Capului sfânt (25 mai).

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an?

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul are loc în fiecare an pe data de 25 mai. Sărbătoarea are o semnificație aparte. Potrivit Sfintei Scripturi, Irod, aflat la un ospăț prilejuit cu ocazia zilei sale de naștere, a poruncit tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.

Pentru că se temeau că Sfântul Ioan ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod a poruncit ca acestea să fie îngropate separat. Trupul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat în Sevastia și capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat în curte până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când cu ajutorul a doi monahi, a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Ce semnificație au frunzele de nuc puse la brâu în această zi?

Tradiția spune că pe vremea crizei iconoclastice, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane și a fost adus apoi la Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), când era împărat Mihail.

Aceasta a fost cea de-a treia aflare a capului Sfântului Ioan.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce NU se face pe 25 mai 2023?

În această zi, pentru creștinii ortodocși nu este bine să muncească sau să facă curat în gospodării.

Potrivit tradiției, pe 25 mai 2023 nu se taie nimic cu ajutorul cuțitului, totul trebuie rupt cu mâna.

În această zi de sărbătoare, credincioșii nu trebuie să consume fructe și legume de culoare roșie, nu vor bea vin roșu sau alte băuturi de această culoare.

Citește și: Superstiții de Sf. Constantin și Elena 2023. Ce nu este bine să facă credincioșii pe 21 mai? Tradiții și obiceiuri românești din cele mai vechi timpuri!

Tradiția mai spune că în această zi nu se consumă alimente rotunde pentru că acestea amintesc de Capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Sfântul Ioan Botezătorul, a trăit în urmă cu 2000 de ani și a fost contemporan cu Iisus Hristos.   Acesta a fost un predicator și botezător pe malurile râului Iordan, vestitor şi cel care L-a Botezat pe Iisus Hristos. Ioan Botezătorul a fost numit de Iisus ca „cel mai mare dintre cei născuți din femei”.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. 

Potrivit scrierilor bisericești, Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost pierdut și găsit de trei ori. Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, a fost persoana care a luat capul din curtea Irodiadei şi l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, după ce l-a pus într-un vas de lut. După ceva vreme, un monarh pe nume Inochentie, a viețuit și și-a petrecut  viața chiar în locul unde femeia a îngropat Capul Sfântului Ioan. Inochentie voia să ridice o chilie şi o bisericuţă. Când a săpat adânc a descoperit vasul de lut în care se afla Capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Când a simțit că se stinge din viață, pentru a nu fi găsit şi pângărit de necreștini și păgâni Inochentie l-a luat şi l-a ascuns din nou în pământ, fix în locul unde l-a găsit la început.

A treia aflare s-a petrecut în anul 850, în timpul luptei împotriva icoanelor. Capul Sfântului Ioan Botezătorul era îngropat la acea vreme la Comane, a ieșit din pământ și a fost adus la Constantinopol, de către patriarhul Ignație.

Citește și: Sf. Constantin și Elena 2023. Tradiția pe care mulți credincioși au uitat-o! Ce NU se face pe 21 mai?

Citește și: Sf. Constantin și Elena 2023. Minunile săvârșite de împărat și de mama sa


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si