A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.  Sfântul Ioan Botezătorul are șase sărbători în calendarul creștin-ortodox: Zămislirea (23 septembrie), Nașterea (24 iunie), Soborul (7 ianuarie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie)  și a treia aflare a Capului sfânt (25 mai).  

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul se sărbătorește anual la data de 25 mai.  Sărbătoarea are o semnificație aparte.

Potrivit Sfintei Scripturi, Irod, în timp ce se afla la un ospăț prilejuit cu ocazia zilei sale de naștere, a poruncit tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.

Deoarece se temeau că Sfântul Ioan ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod a poruncit ca acestea să fie îngropate separat. Trupul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat în Sevastia și capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa.

Citește și: Ce reprezintă „A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul”? Este una dintre cele mai mari sărbători din luna mai!

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat în curte până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când cu ajutorul a doi monahi, a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Tradiția spune că pe vremea crizei iconoclastice, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane și a fost adus apoi la Constantinopol de către Sfântul Ignatie (860).

Aceasta a fost cea de-a treia aflare a capului Sfântului Ioan.

Tradiții și obiceiuri! Ce nu se face în această zi?

În această zi, creștinilor le este interzis să muncească sau să facă curat prin gospodării.

Conform tradiției, pe 25 mai 2023 nu se taie nimic cu ajutorul cuțitului, totul trebuie rupt cu mâna.

De asemenea, credincioșii nu trebuie să consume fructe și legume de culoare roșie, nu vor bea vin roșu sau alte băuturi de această culoare.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Ce semnifică salutul „Hristos S-a Înălțat/ Adevărat S-a Înălțat!” Tradiții și obiceiuri de Ispas!

Tradiția mai spune că în această zi nu se consumă alimente rotunde pentru că acestea amintesc de Capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Rugăciunea din această zi de sărbătoare

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri! Ce nu se face în această zi?

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri! Ce nu se face în această zi?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!”

Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin ”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si