Abonament la sală de la angajator? Cine poate beneficia de această facilitate
Abonament la sală de la angajator? Din luna februarie 2023, firmele din România pot oferi angajaților abonamente la sala de fitness sau programe de recuperare medicală. Iată cine poate beneficia de acestea!
România este printre țările cu cea mai sedentară populație. Angajații fac destul de rar sport, așa că noua lege vine pentru a impulsiona oamenii și a-i ghida spre o viață mai sănătoasă.
Legea 34/2023, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 12 ianuarie. Este vorba despre Legea 34/2023 prin care abonamentele la sală, pe care firmele le oferă angajaților, ca beneficii extra-salariale, vor fi neimpozitate pentru salariați și vor putea fi scăzute de angajatori din impozitele firmelor, drept cheltuieli deductibile, în anumite condiții.
Cine poate beneficia de abonament la sală de la angajator
Legea reglementează regimul fiscal aplicabil contravalorii abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, în limita echivalentului în lei a sumei de 400 euro anual, pentru fiecare angajat.
Beneficiul urmează să fie introdus la alineatul 4^1 al articolului 76 din Codul fiscal, acolo unde sunt menționate unele venituri salariale pentru care nu se datorează impozit pe venit.
În același timp, beneficiul va fi introdus la articolul 142, unde sunt menționate sumele neincluse în baza lunară de calcul a CAS, ceea ce înseamnă că, automat, sumele nu vor fi incluse nici în baza de calcul a CASS, nici în baza de calcul a CAM. De menționat este, însă, că acest beneficiu va figura în lista celor pentru care se aplică și un plafon lunar total de 33% din salariul de bază.
De asemenea, în cazul persoanelor fizice care obțin venituri independente (sistem real), va fi considerată cheltuială deductibilă limitat contravaloarea abonamentelor de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie (sunt vizate aceleași trei coduri CAEN). Doar dacă abonamentele sunt plătite în scopul personal al contribuabilului, însă tot în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an pe persoană.
Pentru activitățile independente, persoanele pot aplica beneficiul chiar din 15 ianuarie 2023.
Abonamentele trebuie să fie făcute doar la operatori cu coduri CAEN: 9311-Activități ale bazelor sportive; 9312- Activități ale cluburilor sportive; 9313- Activități ale centrelor de fitness.
Pașii care trebuie urmați ca angajații să primească această facilitate
„Angajatul poate să meargă la sală, să își facă abonament, iar apoi să meargă cu factura la angajator.
El îmi plătește mie (ca angajat), dar nu mai mult de 990 lei/lună. Apoi încă 990 lei. Poate da și 300 lei din factura asta, și tot așa până ajung la valoarea de maxim 400 euro”, explica Cornel Grama.