Noi formăm, aici, profesionişti. Nu amatori, nu oameni buni la toate, ci profesionişti în mecanică agricolă. Au avantajul de a face practică pe utilaje moderne şi învaţă să ofere o diagnoză, să remedieze şi să controleze echipamente agricole de ultimă generaţie. Se pot descurca oriunde în lume. Oricum, asemenea specialişti sunt la mare căutare şi sunt foarte apreciaţi”, spune Vergiliu Răducanu, profesor la şcoala de tractorişti de la Vlăsineşti.
Academia” de tractorişti de la Vlăsineşti este o reînviere a şcolii profesionale de mecanici agricoli şi tractorişti. Şcoala profesională de mecanici agricoli „Gheorghe Burac” din Vlăsineşti a fost înfiinţată în 2015 şi, de atunci, este cea mai căutată unitate de învăţământ din mediul rural.    „În primul an a funcţionat doar o clasă cu 28 de elevi, adunaţi din comunele din jur. Anul acesta, după ce s-a dus vestea şi s-a aflat de înfiinţarea acestei şcoli profesionale, ne-am trezit că avem concurenţă pe locuri. S-au înscris cu mult mai mulţi elevi decât limita clasei şi a trebuit să dăm probă de departajare, pentru a alege pe cei mai buni. Elevii sunt foarte interesanţi de acest profil. Este şi singura şcoală de acest gen din regiune”, spune Lidia Macsiniuc, directorul Şcolii „Gheorghe Burac” din Vlăsineşti.
Florin Budacă este un copil de 16 ani din localitatea botoşăneană Sârbi. Este în clasa a X-a la şcoala de tractorişti de la Vlăsineşti şi este fericit.
Învaţă o meserie şi speră să-şi câştige pâinea într-un loc în care sărăcia bântuie aproape orice localitate. La facultate nu se gândeşte, oricum nu are nimeni bani să-l ţină acolo. Iubeşte, în schimb, tractorul. Atunci când face practică la firma agricolă din zonă, este în al noulea cer. Se emoţionează când se urcă pe scările înalte şi mângâie timid volanul uriaşului utilaj de ultimă generaţie. Pentru Florin, a fi tractorist este şansa vieţii sale.
  „Este şansa mea. Dacă nu învăţ, nu fac nimic. Ce să fac acasă? Agricultura se schimbă. Nu mai merge cu calul şi cu plugul. Acum sunt utilaje. Vreau să învăţ să fac o meserie şi să-mi câştig pâinea. Nici nu mă gândesc la facultate. Unde să mă angajez după şi cine să mă ţină acolo? Aici învăţ şi sigur mă angajez”, spune Florin Budacă.
Miza este, într-adevăr, mare. Cei mai buni vor ajunge tractorişti profesionişti. Se spune că un adevărat specialist pe utilajele de ultimă generaţie poate câştiga şi 1.500 de euro la marile firme de profil. Aceşti tineri învaţă să lucreze pe cele mai moderne utilaje şi echipamente agricole. Autorităţile locale au reuşit să perfecteze o înţelegere cu două mari companii agricole, cu peste 10.000 de hectare de teren în exploatare. Mai precis, elevii de la şcoala profesională din Vlăsineşti fac practică şi învaţă să lucreze pe utilajele acestor companii.   „Am găsit două firme importante care au semnat cu bucurie contracte de parteneriat. Aici, aceşti elevi învaţă pe echipamente de ultimă generaţie. Agricultura, mai ales în cazul marilor firme, este foarte tehnologizată şi este o oportunitate pentru tineri să înveţe pe aceste echipamente şi utilaje. Aici este vorba şi de soft-uri. Elevii vor învăţa nu numai să opereze aceste utilaje, dar şi să ofere diagnoze, să intervină. Vor fi adevăraţi specialişti în domeniu”, spune Lucian Trufin, primarul din Vlăsineşti.
Cei mai buni elevi vor fi angajaţi la aceste firme din judeţ sau chiar din ţară şi de peste hotare, relateaza ziarul Adevarul.

"Noi formăm, aici, profesionişti. Nu amatori, nu oameni buni la toate, ci profesionişti în mecanică agricolă. Au avantajul de a face practică pe utilaje moderne şi învaţă să ofere o diagnoză, să remedieze şi să controleze echipamente agricole de ultimă generaţie. Se pot descurca oriunde în lume. Oricum, asemenea specialişti sunt la mare căutare şi sunt foarte apreciaţi”, spune Vergiliu Răducanu, profesor la şcoala de tractorişti de la Vlăsineşti.

Academia” de tractorişti de la Vlăsineşti este o reînviere a şcolii profesionale de mecanici agricoli şi tractorişti. Şcoala profesională de mecanici agricoli „Gheorghe Burac” din Vlăsineşti a fost înfiinţată în 2015 şi, de atunci, este cea mai căutată unitate de învăţământ din mediul rural.

„În primul an a funcţionat doar o clasă cu 28 de elevi, adunaţi din comunele din jur. Anul acesta, după ce s-a dus vestea şi s-a aflat de înfiinţarea acestei şcoli profesionale, ne-am trezit că avem concurenţă pe locuri. S-au înscris cu mult mai mulţi elevi decât limita clasei şi a trebuit să dăm probă de departajare, pentru a alege pe cei mai buni. Elevii sunt foarte interesanţi de acest profil. Este şi singura şcoală de acest gen din regiune”, spune Lidia Macsiniuc, directorul Şcolii „Gheorghe Burac” din Vlăsineşti.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Florin Budacă este un copil de 16 ani din localitatea botoşăneană Sârbi. Este în clasa a X-a la şcoala de tractorişti de la Vlăsineşti şi este fericit. Învaţă o meserie şi speră să-şi câştige pâinea într-un loc în care sărăcia bântuie aproape orice localitate. La facultate nu se gândeşte, oricum nu are nimeni bani să-l ţină acolo. Iubeşte, în schimb, tractorul. Atunci când face practică la firma agricolă din zonă, este în al noulea cer. Pentru Florin, a fi tractorist este şansa vieţii sale. „Este şansa mea. Dacă nu învăţ, nu fac nimic. Ce să fac acasă? Agricultura se schimbă. Nu mai merge cu calul şi cu plugul. Acum sunt utilaje. Vreau să învăţ să fac o meserie şi să-mi câştig pâinea. Nici nu mă gândesc la facultate. Unde să mă angajez după şi cine să mă ţină acolo? Aici învăţ şi sigur mă angajez”, spune Florin Budacă.

Miza este, într-adevăr, mare. Cei mai buni vor ajunge tractorişti profesionişti. Un specialist pe utilajele de ultimă generaţie poate câştiga şi 1.500 de euro la marile firme de profil. Aceşti tineri învaţă să lucreze pe cele mai moderne utilaje şi echipamente agricole. Autorităţile locale au reuşit să perfecteze o înţelegere cu două mari companii agricole, cu peste 10.000 de hectare de teren în exploatare. Mai precis, elevii de la şcoala profesională din Vlăsineşti fac practică şi învaţă să lucreze pe utilajele acestor companii.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Am găsit două firme importante care au semnat cu bucurie contracte de parteneriat. Aici, aceşti elevi învaţă pe echipamente de ultimă generaţie. Agricultura, mai ales în cazul marilor firme, este foarte tehnologizată şi este o oportunitate pentru tineri să înveţe pe aceste echipamente şi utilaje. Aici este vorba şi de soft-uri. Elevii vor învăţa nu numai să opereze aceste utilaje, dar şi să ofere diagnoze, să intervină. Vor fi adevăraţi specialişti în domeniu”, spune Lucian Trufin, primarul din Vlăsineşti. Cei mai buni elevi vor fi angajaţi la aceste firme din judeţ sau chiar din ţară şi de peste hotare, relateaza ziarul Adevarul.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si