Elevii ar putea beneficia de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film și alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice, este propunerea legislativă din Camera Deputaților.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputaţi din mai multe formațiuni politice: PSD, UDMR, din grupul parlamentar al minorităţile naţionale, precum şi de senatori şi deputaţi USR.

Citește și: Cum au reușit doi elevi din România, cu mediile 1,97 și 4,59, să ia bursă pentru „merite deosebite la învățătură”. Explicația este simplă

Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, până la data de 13 noiembrie, după care va trece la Senat, care este forul decizional pe acest subiect.

Acces gratuit pentru elevi în muzee și săli de spectacole

Aproximativ 2,9 milioane de elevi din sistemul de învățământ preuniversitar din România ar putea beneficia de propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr.198/2023, depusă la Parlament.

În prezent, elevii români beneficiază de tarife reduse cu minimum 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice, în limita bugetelor aprobate.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Dacă noua propunere legislativă va fi adoptată de Parlament, elevii nu vor mai fi obligați să scoată niciun ban din buzunar pentru accesul în muzee și săli de spectacole.

Acces gratuit pentru elevi în muzee și săli de spectacole

Acces gratuit pentru elevi în muzee și săli de spectacole

[Sursa foto: Pexels.com]

Inițiativa legislativă prevede și că elevii români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român, vor beneficia de același acces gratuit la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film, precum şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice, pe teritoriul României.

În prezent, elevii români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român, beneficiază, de asemenea, de o reducere de 75% pentru accesul la instituţiile şi manifestările menţionate, informează Agerpres.

Vouchere culturale de 250 de lei pentru elevi, din 2024

Începând din 2024, elevii vor primi și vouchere culturale în valoare de 250 de lei, cu care vor putea participa și la evenimente culturale și sportive care sunt organizate de instituții private.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Banii vor putea fi folosiți de elevi pentru participarea la concerte, intrări în muzee, achiziția de cărţi sau pentru plata unor excursii cu teme culturale sau istorice.

Modificările sunt cuprinse în Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 care înfiinţează programul naţional “Vouchere culturale pentru elevi” și care are ca scop promovarea culturii naţionale şi universale în rândul comunităţii şcolare.

Elevii din clasa a XII-a, primi pe lista de vouchere culturale

Prevederile ce vizează programul naţional “Vouchere culturale pentru elevi” se implementează progresiv, începând cu anul şcolar 2024-2025, după cum urmează:

- în anul şcolar 2024-2025, beneficiari sunt elevii din clasa a XII-a;
- în anul şcolar 2025-2026, beneficiari sunt elevii din clasele a IX-a şi a XII-a;
- în anul şcolar 2026-2027, beneficiari sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a şi a XII-a.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si