Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, a declarat că pentru această iarnă trebuie să fim pregătiți chiar și pentru cel mai rău scenariu de până acum. Nu este vorba despre fenomenele meteorologice, ci despre posibilitățile limitate pe care cetățenii țării noastre le vor avea, atunci când vorbim despre asigurarea și aprovizionarea cu gaze și energie, potrivit Profit.ro
Citeste si: Tot ce trebuie să ştii despre compensarea facturilor la electricitate
Care este scenariul pentru iarna aceasta
”Pentru această iarnă trebuie să fim pregătiți și pentru cel mai negru scenariu, trebuie să avem pe masă absolut toate soluțiile posibile și imposibile pentru a trece peste această iarnă. Trebuie să umplem depozitele de înmagazinare de gaze la maximum posibil. În niciun caz nu trebuie să ne mulțumim cu limita de 80% impusă de Uniunea Europeană, limită care în câteva zile va fi depășită, ar trebui să țintim un 90 – 95% pentru a fi cât de cât liniștiți în privința iernii care o să vină”, a comunicat Zoltan Nagy-Bege.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
”Ne așteaptă o iarnă foarte complicată, și nu din punct de vedere meteorologic ci al asigurării aprovizionării cu gaze și energie, pentru că sunt foarte multe lucruri impredictibile. Nu știu ce se va întâmpla în piață, nu știu dacă va exista import de gaze din Rusia sau din alte surse și atunci este foarte bine că Dispecerul Energetic Național (DEN) spune lucrurilor pe nume și se pregătește și pentru cel mai negru scenariu.
Este important să fim pregătiți și pentru acest lucru, pentru ca să știm ce avem de făcut”, a mai adăugat Zoltan Nagy-Bege.
Citeste si: Tot ce trebuie să ştii despre compensarea facturilor la gaze
Care sunt recomandările și statisticile efectuate de DEN
DEN este de părere că autoritățile ar trebui să îi pregătească pe consumatori pentru un posibil scenariu în care va fi nevoie de introducerea raționalizărilor, în ″situații previzibile de criză energetică″, și domolească temporar îngrădirile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate și gaze.
Producția de energie a României în iarna care vine va fi, într-un scenariu echilibrat, de numai 7.940 MW, cu rezervă de 550 MW, față de 9.320 MW (cu rezervă de 920 MW) în sezonul rece trecut. În scenariul mai puțin fericit, producția în sezonul rece actual este estimată la 6.010 MW (rezervă de 550 MW), față de 8.170 MW (rezervă de 820 MW) în iarna trecută, conform DEN.