Comuniatea de bulgari din orașul Târgovişte sărbătorește an de an "Tudoriţa", cunoscută și sub numele de "Paştele Cailor". Acesta este un eveniment unic în România, iar cei din comunitate care îl celebrează pun accentul pe comuniunea dintre gospodar şi calul său.
Citește și: Despăgubiri uriașe pentru doi români al căror copil s-a stins din viță în Italia. Andrei a fost tratat după un diagnostic greșit
În comunitatea de bulgari din orășelul românesc se numără în prezent aproximativ 2500 de membri care, an de an, păstrează cu sfințenie tradiția veche a "Paștelui Cailor". Bulgarii susțin că această zi este sfântă, astfel că nu se munceşte, ci se sărbătoresc animalele care îi ajută pe oameni la muncile agricole din gospodărie.
Ce semnificație are sărbătoarea „Paștele Cailor”
Conform tradiţiei, Paştele Cailor este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său merg la Biserică, acolo unde urmează să primească binecuvântarea preotului.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citește și: O ambulanță a fost implicată într-un accident rutier în Capitală
"Gospodinele fac în casă pâinicile konceta pe care le sfințește la biserică şi după se dă jumătate la cal, jumate la gospodar să sfințească legătura pentru o lucrare mai bună", a informat Marian Costea, președintele Asociației Zaedno a Bulgarilor din Târgovişte, potrivit jurnaliștilor de la antena3.ro.
Celebra sărbătoare se încheie printr-un concurs, acolo unde sunt înscriși cei mai frumoși cai din comunitate.
Acest eveniment este unic în România, iar la el au ajuns inclusiv oaspeți de peste hotare, îmbrăcați în straie populare.
Citește și: Adolescent reținut de oamenii după ce a comis acte de exhibiţionism într-un cimitir din Ploieşti