Conform acordului semnat vineri, România va putea utiliza expertiza şi tehnologia SUA în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Cernavodă, dar şi în retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, pus în funcţiune în anul 1996.

Proiectul, în valoare de 8 miliarde de dolari, va fi coordonat de AECom şi va implica un consorţiu format din companii din S.U.A, România, Canada şi Franţa.

”Astăzi, România face un uriaş pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce priveşte componenta energetică, şi anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a spus ministrul Virgil Popescu, potrivit News.ro.

Departamentul pentru Energie al SUA a transmis un comunicat de presă după întâlnirea dintre cei doi oficiali.  

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

”Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă şi fără emisii, iar industria nucleară din SUA aşteaptă cu nerăbdare să-şi ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie.

Acest acord între SUA şi România sporeşte cooperarea noastră energetică reciprocă şi va consolida securitatea energetică a ambelor naţiuni”, a declarat Secretarul Brouillette.

virgil popescu
Acord strategic în domeniul energiei între România și SUA

Chinezii, schimbați cu americanii la Cernavodă

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri solicitase în luna mai companiei Nuclearelectrica (compania de stat care administrează centrala nucleară din Cernavodă) să abroge Strategia de continuare a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar cerea atunci şi încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear (CGN), cu care statul a negociat de ani de zile.

Potrivit Strategiei de investiţii a Nuclearelectrica pentru perioada 2020-2025, proiectul construcţiei unităţilor 3 şi 4 este evaluat la 6,45 miliarde euro.

„Acest proiect de la Cernavodă, în valoare de 8 miliarde de dolari, prin care se va recondiţiona Unitatea 1 şi se vor construi Unităţile 3 şi 4, va contribui la independenţa energetică a României şi va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică şi energetică. Proiectul va fi coordonat de AECom şi va implica un consorţiu format din companii din S.U.A, România, Canada şi Franţa”, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Cu cele două unităţi în operare (reactoarele 1 şi 2), Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din totalul producţiei de energie din România.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si