Close sidebar
Close sidebar

Aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la UE. Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor

Comisia Europeană recomandă Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina. Georgia ar putea primi statutul de ţară candidată la aderare.

Mircea Pop,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Republica Moldova şi Ucraina fac încă un pas spre aderarea la UE. Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor, având în vedere progresele rapide şi hotărâte ale celor două țări.

Comisia Europeană va prezenta Consiliului, până în martie 2024, cu privire la progresele legate de aceste măsuri. Legat de începerea negocierilor, o decizie clară va fi luată în luna decembrie de Consiliul European. 

Republica Moldova a făcut progrese importante

Moldova este apreciată pentru progresele importante în ceea ce priveşte îndeplinirea celor nouă jaloane care se regăsesc în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Moldovei la UE.

”A lansat o reformă cuprinzătoare a justiţiei în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia, inclusiv prin evaluarea judecătorilor şi procurorilor proeminenţi. Ţara şi-a reformat organismele anticorupţie şi a crescut numărul de anchete şi de condamnări în cazurile de corupţie. Moldova a adoptat un plan de acţiune pentru dez-oligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite. O nouă legislaţie privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalităţii organizate.

Ţara a adoptat o strategie privind administraţia publică şi urmează reforma la toate nivelurile.

Citește și: Prima țară din UE care renunță să ajute Ucraina. Vladmir Putin profită de pe urma slăbiciunii Occidentului

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Aceasta a depus eforturi pentru a-şi reforma gestionarea finanţelor publice şi a adoptat o legislaţie pentru a reforma achiziţiile publice. Moldova a sporit participarea societăţii civile la procesul decizional şi a consolidat protecţia drepturilor omului”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Moldova se confruntă cu dificultăți fără precedent după invadarea Ucrainei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mai spus că Moldova se confruntă cu dificultăți fără precedent după invadarea Ucrainei. Printre ele, numărul uriaş de refugiaţi, inflaţia, ameninţările asupra aprovizionării cu energie, violarea spaţiului aerian şi multe alte acţiuni ostile hibride din partea Rusiei.

Legat de Ucraina, ”decizia de acordare a statutului de candidat la UE a creat o puternică dinamică de reformă, în ciuda războiului în desfăşurare, cu un sprijin puternic din partea populaţiei ucrainene”.

Guvernul şi parlamentul ucrainean au dat dovadă de hotărâre

Comisia mai arată că Guvernul şi parlamentul ucrainean au dat dovadă de hotărâre, fiind vizibile progrese substanţiale în ceea ce priveşte îndeplinirea celor 7 etape prevăzute în avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Ucrainei la UE.

”Ucraina a instituit un sistem transparent de preselecţie pentru judecătorii Curţii Constituţionale şi a reformat organismele de guvernanţă judiciară. Ea şi-a continuat şi dezvoltat anchetele şi condamnările pentru corupţie la nivel înalt şi şi-a consolidat cadrul instituţional. Ucraina a luat măsuri pozitive în cadrul unui efort mai amplu şi sistemic de combatere a influenţei oligarhilor. De asemenea, ţara şi-a demonstrat capacitatea de a înregistra progrese în ceea ce priveşte alinierea la acquis-ul UE, chiar şi pe timp de război”, mai arată comunicatul Comisiei.

Citește și: Aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la UE. Zelenski, la București: ”Suntem pregătiţi pentru începerea tratativelor. România ne susţine în acest sens”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Georgia, statut de țară candidată la UE

La discuțiile legate de Georgia, Comisia recomandă acordarea statutului de ţară candidată la aderare.

Georgia solicitase acest statut încă din vara anului 2022, în același timp cu Republica Moldova şi Ucraina. Comisia a decis atunci că Tbilisi trebuie să îndeplinească unele reforme înainte de a convinge că merită să fie candidată la aderarea la UE.

„În cazul Georgiei, având în vedere rezultatele obţinute, Comisia recomandă Consiliului să acorde Georgiei statutul de ţară candidată, cu condiţia să se ia o serie de măsuri”, se spune în comunicatul Comisiei Europene.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI