Cel mai probabil, decizia ar putea intra în vigoare din luna martie a anului 2024. Ministerul austriac de Interne a ținut să specifice că în aceste momente nu există negocieri referitoare la aderarea deplină a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen fără frontiere. Astfel, nu există nicio dată exactă pentru aceasta. 

Potrivit Ministerului austriac de Interne, un text despre aderarea României şi Bulgariei la Schengen cu frontierele aeriene, cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, a fost transmis vineri seară către președinția spaniolă a Consiliului UE.

Schengen Air: Ce înseamnă pentru România?

Acordul presupune ca în viitor ca românii și bulgarii călătoresc nu vor mai fi obligați să zboare în țările din Uniunea Europene trecând prin toate terminalele internaționale.

Pașapoartele vor fi verificate la poarta de îmbarcare de către companiile aeriene care vor beneficia de sprijinul poliției.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Ministerul de Interne spune că toate statele membre ale UE trebuie mai întâi să fie de acord cu această înțelegere înainte pentru a putea aplicată. Astfel, cea mai apropiată dată posibilă ar fi martie 2024, pentru că în această perioadă vor fi modificate programele de zbor. România a anunțat deja acordul referitor la aderarea în Schengen cu graniţele aeriene înainte cu câteva zile mai spune presa din Austria.

Citește și: VIDEO- România intră în Spațiu Schengen. Marcel Ciolacu a declarat că adeziunea se va realiza treptat

Aderarea României la Spațiul Schengen. Condițiile impuse de austrieci

Austria a impus trei condiții. Este vorba despre o intensificare a desfăşurării agenţiei UE de protecţie a frontierelor Frontex în România şi Bulgaria, dar şi la bani oferiți de Comisia Europeană în vederea protecției frontierelor externe ale acestor ţări, la care se adaugă o întărire a controalelor de la frontierele terestre.

Un alt aspect este acceptarea solicitanților de azil din Austria, mai ales special din Afganistan şi Siria, de către România şi Bulgaria.

În decembrie anul trecut, Austria a blocat extrinderea spaţiului Schengen pentru a intra România şi Bulgaria, motivând numărul mare de solicitanţi de azil. Ţările de Jos s-au refuzat, de asemenea, aderarea Bulgariei la Schengen, între timp și-au ridicat veto-ul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si