Adevărul despre brânza topită felii: Ce conţine, de fapt?
Adevărul despre brânza topită felii: Ce conţine, de fapt? Iată ce conține, de fapt, brânza topită și de ce este contraindicată, mai ales pentru copii!
Adevărul despre brânza topită felii: Ce conţine, de fapt? Brânza topită este unul dintre cele mai procesate alimente pe bază de lactate. Brâzna topită a apărut din necesitatea valorificării brânzeturilor fermentate şi maturate care nu au un aspect comercial corespunzător şi se obţine prin topirea mai multor tipuri de brânzeturi şi margarină sub acţiunea căldurii şi a sărurilor de topire, astfel rezultând o masă uniformă şi moale.
Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS), în compoziţia brânzei topite se află până la 13 aditivi. Iar din cele 61 de produse comparate, nu există niciun sortiment de brânză topită care să nu conţină E-uri.
Numarul de E-uri conținute de produsele ce au facut obiectul studiului, variază între 0 si 9 E-uri, astfel:
7% din produsele analizate nu au în conținut E-uri
22% din produsele analizate au în conținut 2 E-uri;
22% din produsele analizate au în conținut 3 E-uri
14% din produsele analizate au în conținut 4 E-uri
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
21% din produsele analizate au în conținut 5 E-uri
7% din produsele analizate au în conținut 7 E-uri
9% din produsele analizate au în conținut 9 E-uri
Citeste si: Adevărul despre ciupercile pleurotus: Ce efect au asupra organismului?
Mai mult, brânza topită conține lapte praf, apă, grăsimi trans care îngroaşă arterele şi o serie de aditivi alimentari: coloranţi artificiali, arome (şuncă, bacon, cu smântână etc.),
emulgatori şi conservanţi.Citeste si: Adevărul despre cartofii dulci: Ce efect au asupra sănătăţii noastre?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De asemenea, sărurile de topire folosite în procesarea brânzei topite sunt: difosfaţii de calciu (E 450), polifosfatul calcic (E 452), fosfaţii de sodiu (E 339), citraţii potasici (E 332), citraţii sodici (E 331) şi citraţii de calciu (E 333).
Conform nutriționiștilor, brânza topită determină dereglări metabolice, hormonale, afecţiunilor cardiovasculare, hepatice şi favorizează creşterea în greutate datorită densităţii calorice mari şi conţinutului ridicat de grăsimi „nesănătoase”. Astfel, o felie sau 21 de grame de brânză topită conţine în medie 6,6 grame de grăsimi, din care 4,1 grame de acizi graşi saturaţi (ceea ce reprezintă 21% din limita zilnică a unui adult).
Citeste si: Adevărul despre siropul de tuse pe care puțini români îl știu. Ce efect negativ are asupra organismului
Specialiști recomandă evitarea consumului de brânză topită de către persoanele sănătoase, dar mai ales de către copii şi adolescenţi cărora le afectează metabolismul de creştere.
De asemenea, persoanele în vârstă, cele cu densitate minerală osoasă scăzută (predispuse la osteoporoză) sau osteofite (ciocuri) trebuie să evite consumul de brânză topită.