Ciupercile pleurotus fac parte dintr-o specie de ciuperci ce se dezvoltă în buchet la baza trunchiurilor arborilor în de fag și alte foioase. Cultivarea acestor ciuperci este simplă, putându-se utiliza substraturi de lemn, paie, rumeguș sau celuloză.

Acest tip de ciuperci sunt cunoscute și sub numele de păstrăv, păstrăv de fag, păstrăv negru sau păstrăvul cerului. Există mai multe specii de Pleurotus, fiind native din Europa și Asia.

Culoarea variază de la alb, galben, maro până la unele nuanțe de roz.

Aceste ciuperci pot fi preparate prin fierbere, prăjire, coacere sau înăbușire.

Adevărul despre ciupercile pleurotus. Ce conțin aceste ciuperci?

Ciupercile sunt consumate nu doar pentru aroma și savoarea lor, ci și pentru proprietățile nutritive: proteine esențiale, fibre, vitamine. Natura chimică a compușilor bioactivi din ciupercile Pleurotus include: polizaharide, lipopolizaharide, proteine, peptide, glicoproteine, nucleozide, triterpenoide, lectine, lipide și derivații acestora.

Mirosul unic este dulceag, asemănător anasonului sau lemnului dulce. Responsabile pentru aroma acestor ciuperci sunt substanțele alcoolice carbonate și compușii carbonilici. Aroma depinde și de cantitatea de aminoacizi, nucleotide, dar și nitrogen, fosfor, potasiu, sulf, fier, zinc și acizii grași nesaturati. Aceste ciuperci conțin mai mult acid folic, vitamina B1, vitamina B3, dar mai puțină vitamina B12 decât alte specii de ciuperci. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Adevărul despre ciupercile pleurotus: Ce efect au asupra organismului?

Adevărul despre ciupercile pleurotus: Ce efect au asupra organismului?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete de ciuperci murate pe care să le încerci

Ce beneficii au ciupercile pleurotus asupra organismului?

Datorită prezenței numeroșilor compuși nutriționali și a varietății de ingrediente active, ciupercile Pleurotus au fost studiate pentru posibilele lor proprietăți antidiabetice, antibacteriene, antioxidante etc.

Ciupercile pleurotus au rol antibacterian și antioxidant

O substanță numită pleuran s-a arătat a avea posibil efect antibacterian împotriva infecțiilor în cazul șoarecilor. În plus, constituenții fenolici și taninurile din  P. ostreatus  ar putea prezenta activitate antibacteriană asupra unor bacterii gram pozitive și gram negative, conform unei meta-analize publicate în  Journal of Biochemical Technology  (2014).

De asemenea, ciupercile Pleurotus sunt bogate și în cisteină, metionină și acid aspartic, substanțe ce cresc activitatea unor importante enzime antioxidante, reducând astfel stresul oxidativ.

Ciupercile Pleurotus reduc îmbătrânirea celulară

Totodată, aceeași acțiune anti-oxidantă, produsă în acest caz de vitaminele C și E, reduce procesele de îmbătrânire celulară. Studiile au fost realizate pe șoareci iar rezultatele au fost reprezentate de îmbunătățirea statusului antioxidant și astfel reducerea incidenței unor afecțiuni asociate vârstei, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, ateroscleroza, diabetul, cancerul sau ciroza. 

Citeste si: Adevărul despre legumele congelate din supermarketuri: "Când sunt expuse la lumină..."

Ciupercile Pleurotus ajută la reducerea lipidelor din sânge

Un nivel crescut al lipidelor din sânge (colesterol, trigliceride etc.) reprezintă un factor de risc pentru apariția aterosclerozei. Statinele sunt polizaharide prezente în  P. ostreatus  ce inhibă acțiunea colesterolului și producția acestuia. Aceste polizaharide sunt întâlnite în unele produse farmaceutice destinate reducerii colesterolului. Au capacitatea de a reduce colesterolul LDL („rău”) prin stimularea receptorilor de la nivelul ficatului.

Totodată, acțiunea ciupercilor Pleurotus asupra colesterolului a fost analizată în special asupra șoarecilor.

S-a utilizat pudra obținută din aceste ciuperci, administrată pentru reducerea colesterolului total și a trigliceridelor, observându-se rezultate benefice. Studiile pe subiecți umani au indicat, de asemenea, că introducerea ciupercilor Pleurotus în dietă  reduce nivelul lipidelor din sânge, în special datorită acidului linoleic, a ergosterolului și a derivaților săi.

Beneficiile ciupercilor Pleurotus la nivel intestinal

Un studiu publicat în jurnalul  Physiological Research  din 2001 a prezentat efectele pleuranului (un compus din ciuperca  Pleurotus ostreatus) asupra colitei acute induse șoarecilor prin administrarea intracolonică a acidului acetic. Rezultatele au indicat o reducere a colitelor ulcerative. Administrarea ciupercilor ca parte din dietă a reduc extinderea leziunilor mucoase intestinale, însă nu a influențat considerabil avansarea inflamației. 

Rolul antidiabetic al ciupercilor Pleurotus

De asemenea, ciupercile Pleurotus pot reduce nivelul glicemiei din sânge. Guanida este un compus ce face parte din clasa bi-guanidelor din medicamentele anti-diabetice a fost izolată din speciile Pleurotus.

Astfel, datorită conținutului de fibre și proteine, aceste ciuperci pot fi consumate de către pacienții diabetici putând avea acțiune hipoglicemiantă. Un studiu clinic publicat în  Bangladesh Journal of Medical Biochemistry  (2013) susține această acțiune. După trei luni de consum regulat al acestor ciuperci de către pacienții diabetici s-a observat o îmbunătățire a statusului glicemic și a presiunii sangvine.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Adevărul despre ridichea neagră cu miere. Ce efect are, de fapt, asupra organismului?

Rolul antitumoral al ciupercilor Pleurotus

Studiile  in vitro  au arătat că extractul din ciuperci Pleurotus are efect citotoxic asupra celulelor canceroase de sân și colon. Inhibarea proliferării acestor celule este produsă de unele polizaharide specifice, și anume pleuranul (β-D-glucanul). Acesta stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Însă, sunt necesare studii suplimentare în acest context.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si