Adevărul despre ciupercile pleurotus: Ce efect au asupra organismului?
Adevărul despre ciupercile pleurotus. Iată ce conțin și ce beneficii au pentru organism ciupercile pleurotus!
Ciupercile pleurotus fac parte dintr-o specie de ciuperci ce se dezvoltă în buchet la baza trunchiurilor arborilor în de fag și alte foioase. Cultivarea acestor ciuperci este simplă, putându-se utiliza substraturi de lemn, paie, rumeguș sau celuloză.
Acest tip de ciuperci sunt cunoscute și sub numele de păstrăv, păstrăv de fag, păstrăv negru sau păstrăvul cerului. Există mai multe specii de Pleurotus, fiind native din Europa și Asia.
Aceste ciuperci pot fi preparate prin fierbere, prăjire, coacere sau înăbușire.
Ciupercile sunt consumate nu doar pentru aroma și savoarea lor, ci și pentru proprietățile nutritive: proteine esențiale, fibre, vitamine. Natura chimică a compușilor bioactivi din ciupercile Pleurotus include: polizaharide, lipopolizaharide, proteine, peptide, glicoproteine, nucleozide, triterpenoide, lectine, lipide și derivații acestora.
Mirosul unic este dulceag, asemănător anasonului sau lemnului dulce. Responsabile pentru aroma acestor ciuperci sunt substanțele alcoolice carbonate și compușii carbonilici. Aroma depinde și de cantitatea de aminoacizi, nucleotide, dar și nitrogen, fosfor, potasiu, sulf, fier, zinc și acizii grași nesaturati. Aceste ciuperci conțin mai mult acid folic, vitamina B1, vitamina B3, dar mai puțină vitamina B12 decât alte specii de ciuperci.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete de ciuperci murate pe care să le încerci
Datorită prezenței numeroșilor compuși nutriționali și a varietății de ingrediente active, ciupercile Pleurotus au fost studiate pentru posibilele lor proprietăți antidiabetice, antibacteriene, antioxidante etc.
O substanță numită pleuran s-a arătat a avea posibil efect antibacterian împotriva infecțiilor în cazul șoarecilor. În plus, constituenții fenolici și taninurile din P. ostreatus ar putea prezenta activitate antibacteriană asupra unor bacterii gram pozitive și gram negative, conform unei meta-analize publicate în Journal of Biochemical Technology (2014).
De asemenea, ciupercile Pleurotus sunt bogate și în cisteină, metionină și acid aspartic, substanțe ce cresc activitatea unor importante enzime antioxidante, reducând astfel stresul oxidativ.
Totodată, aceeași acțiune anti-oxidantă, produsă în acest caz de vitaminele C și E, reduce procesele de îmbătrânire celulară. Studiile au fost realizate pe șoareci iar rezultatele au fost reprezentate de îmbunătățirea statusului antioxidant și astfel reducerea incidenței unor afecțiuni asociate vârstei, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, ateroscleroza, diabetul, cancerul sau ciroza.
Citeste si: Adevărul despre legumele congelate din supermarketuri: "Când sunt expuse la lumină..."
Un nivel crescut al lipidelor din sânge (colesterol, trigliceride etc.) reprezintă un factor de risc pentru apariția aterosclerozei. Statinele sunt polizaharide prezente în P. ostreatus ce inhibă acțiunea colesterolului și producția acestuia. Aceste polizaharide sunt întâlnite în unele produse farmaceutice destinate reducerii colesterolului.
Au capacitatea de a reduce colesterolul LDL („rău”) prin stimularea receptorilor de la nivelul ficatului.Un studiu publicat în jurnalul Physiological Research din 2001 a prezentat efectele pleuranului (un compus din ciuperca Pleurotus ostreatus) asupra colitei acute induse șoarecilor prin administrarea intracolonică a acidului acetic. Rezultatele au indicat o reducere a colitelor ulcerative. Administrarea ciupercilor ca parte din dietă a reduc extinderea leziunilor mucoase intestinale, însă nu a influențat considerabil avansarea inflamației.
De asemenea, ciupercile Pleurotus pot reduce nivelul glicemiei din sânge. Guanida este un compus ce face parte din clasa bi-guanidelor din medicamentele anti-diabetice a fost izolată din speciile Pleurotus.
Astfel, datorită conținutului de fibre și proteine, aceste ciuperci pot fi consumate de către pacienții diabetici putând avea acțiune hipoglicemiantă. Un studiu clinic publicat în Bangladesh Journal of Medical Biochemistry (2013) susține această acțiune. După trei luni de consum regulat al acestor ciuperci de către pacienții diabetici s-a observat o îmbunătățire a statusului glicemic și a presiunii sangvine.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Adevărul despre ridichea neagră cu miere. Ce efect are, de fapt, asupra organismului?
Studiile in vitro au arătat că extractul din ciuperci Pleurotus are efect citotoxic asupra celulelor canceroase de sân și colon. Inhibarea proliferării acestor celule este produsă de unele polizaharide specifice, și anume pleuranul (β-D-glucanul). Acesta stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Însă, sunt necesare studii suplimentare în acest context.