
1 din 2 | Adevărul despre ciupercile pleurotus: Ce efect au asupra organismului?

2 din 2 | Adevărul despre ciupercile pleurotus: Ce efect au asupra organismului?
Adevărul despre ciupercile pleurotus. Iată ce conțin și ce beneficii au pentru organism ciupercile pleurotus!
Ciupercile pleurotus fac parte dintr-o specie de ciuperci ce se dezvoltă în buchet la baza trunchiurilor arborilor în de fag și alte foioase. Cultivarea acestor ciuperci este simplă, putându-se utiliza substraturi de lemn, paie, rumeguș sau celuloză.
Acest tip de ciuperci sunt cunoscute și sub numele de păstrăv, păstrăv de fag, păstrăv negru sau păstrăvul cerului. Există mai multe specii de Pleurotus, fiind native din Europa și Asia.
Aceste ciuperci pot fi preparate prin fierbere, prăjire, coacere sau înăbușire.
Adevărul despre ciupercile pleurotus. Ce conțin aceste ciuperci?
Ciupercile sunt consumate nu doar pentru aroma și savoarea lor, ci și pentru proprietățile nutritive: proteine esențiale, fibre, vitamine. Natura chimică a compușilor bioactivi din ciupercile Pleurotus include: polizaharide, lipopolizaharide, proteine, peptide, glicoproteine, nucleozide, triterpenoide, lectine, lipide și derivații acestora.
Mirosul unic este dulceag, asemănător anasonului sau lemnului dulce. Responsabile pentru aroma acestor ciuperci sunt substanțele alcoolice carbonate și compușii carbonilici. Aroma depinde și de cantitatea de aminoacizi, nucleotide, dar și nitrogen, fosfor, potasiu, sulf, fier, zinc și acizii grași nesaturati. Aceste ciuperci conțin mai mult acid folic, vitamina B1, vitamina B3, dar mai puțină vitamina B12 decât alte specii de ciuperci.

Adevărul despre ciupercile pleurotus: Ce efect au asupra organismului?
Citeste si: Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete de ciuperci murate pe care să le încerci
Ce beneficii au ciupercile pleurotus asupra organismului?
Datorită prezenței numeroșilor compuși nutriționali și a varietății de ingrediente active, ciupercile Pleurotus au fost studiate pentru posibilele lor proprietăți antidiabetice, antibacteriene, antioxidante etc.
Ciupercile pleurotus au rol antibacterian și antioxidant
O substanță numită pleuran s-a arătat a avea posibil efect antibacterian împotriva infecțiilor în cazul șoarecilor. În plus, constituenții fenolici și taninurile din P.
ostreatus ar putea prezenta activitate antibacteriană asupra unor bacterii gram pozitive și gram negative, conform unei meta-analize publicate în Journal of Biochemical Technology (2014).De asemenea, ciupercile Pleurotus sunt bogate și în cisteină, metionină și acid aspartic, substanțe ce cresc activitatea unor importante enzime antioxidante, reducând astfel stresul oxidativ.
Ciupercile Pleurotus reduc îmbătrânirea celulară
Totodată, aceeași acțiune anti-oxidantă, produsă în acest caz de vitaminele C și E, reduce procesele de îmbătrânire celulară.
Citeste si: Adevărul despre legumele congelate din supermarketuri: "Când sunt expuse la lumină..."
Ciupercile Pleurotus ajută la reducerea lipidelor din sânge
Un nivel crescut al lipidelor din sânge (colesterol, trigliceride etc.)
Totodată, acțiunea ciupercilor Pleurotus asupra colesterolului a fost analizată în special asupra șoarecilor. S-a utilizat pudra obținută din aceste ciuperci, administrată pentru reducerea colesterolului total și a trigliceridelor, observându-se rezultate benefice. Studiile pe subiecți umani au indicat, de asemenea, că introducerea ciupercilor Pleurotus în dietă reduce nivelul lipidelor din sânge, în special datorită acidului linoleic, a ergosterolului și a derivaților săi.
Beneficiile ciupercilor Pleurotus la nivel intestinal
Un studiu publicat în jurnalul Physiological Research din 2001 a prezentat efectele pleuranului (un compus din ciuperca Pleurotus ostreatus) asupra colitei acute induse șoarecilor prin administrarea intracolonică a acidului acetic. Rezultatele au indicat o reducere a colitelor ulcerative. Administrarea ciupercilor ca parte din dietă a reduc extinderea leziunilor mucoase intestinale, însă nu a influențat considerabil avansarea inflamației.
Rolul antidiabetic al ciupercilor Pleurotus
De asemenea, ciupercile Pleurotus pot reduce nivelul glicemiei din sânge. Guanida este un compus ce face parte din clasa bi-guanidelor din medicamentele anti-diabetice a fost izolată din speciile Pleurotus.
Astfel, datorită conținutului de fibre și proteine, aceste ciuperci pot fi consumate de către pacienții diabetici putând avea acțiune hipoglicemiantă. Un studiu clinic publicat în Bangladesh Journal of Medical Biochemistry (2013) susține această acțiune. După trei luni de consum regulat al acestor ciuperci de către pacienții diabetici s-a observat o îmbunătățire a statusului glicemic și a presiunii sangvine.
Citeste si: Adevărul despre ridichea neagră cu miere. Ce efect are, de fapt, asupra organismului?
Rolul antitumoral al ciupercilor Pleurotus
Studiile in vitro au arătat că extractul din ciuperci Pleurotus are efect citotoxic asupra celulelor canceroase de sân și colon. Inhibarea proliferării acestor celule este produsă de unele polizaharide specifice, și anume pleuranul (β-D-glucanul). Acesta stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Însă, sunt necesare studii suplimentare în acest context.
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.
Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.
Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.
Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.
Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.