In articol:
- Când se declară epidemie de gripă?
- Ce înseamnă declararea epidemiei de gripă
- Cum se pot închide școlile în caz de epidemie de gripă
Încă de săptămâna trecută, Ministrul Sănătății Sorina Pintea a vorbit despre o situație alarmantă, în care numărul de persoane cu gripă era mai amre decât estimarea.
Tot săptămâna trecută, ministrul Sorina Pintea deși a declarat că situația este îngrijorătoare a precizat că nu este cazul de suspendare a cursurilor în școli, aceasta fiind decisă la nivelul autorităților locale.
Când se declară epidemie de gripă?
Ministrul Sorina Pintea a precizat situația în care se poate declara epidemie de gripă. ”Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate, conform specialiştilor suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate”, a precizat ministrul.
Conform datelor oficiale, până luni, 28 ianuarie, 43 de persoane au murit în acest sezon din cauza gripei, numărul de îmbolnăviri anunțate fiind în număr impresionant. Și totuși, nu suntem oficial în epidemie de gripă!
Citeste si: Bebeluş de 11 luni, din Timişoara, mort de gripă, după ce a fost internat cu insuficienţă respiratorie
„Săptămâna viitoare (n.r. cea în care ne aflăm) va fi decisivă. Dacă pentru a treia săptămână consecutiv numărul cazurilor diagnosticate va depăşi numărul cazurilor estimate, atunci vom declara epidemie de gripă. În ceea ce priveşte pacienţii care prezintă simptomele unei gripe, aceştia trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie, să evite automedicaţia şi să respecte cu stricteţe instrucţiunile pe care inclusiv Ministerul Sănătăţii le-a transmis în teritoriu având în vedere multiplele
Ce înseamnă declararea epidemiei de gripă
Din punct de vedere medical, epidemia este apariția unui număr foarte mare de cazuri într-un interval de timp scurt și, evident, într-un anumit teritoriu.
Din punct de vedere administrativ, epidemia înseamnă altceva: să ai trei săptămâni consecutive cu același număr de cazuri sau cu număr de cazuri în creștere.
Din punct de vedere medical, declararea epidemiei înseamnă folosirea la maximum a resuselor din sistemul medical.
Din punct de vedere administrativ, declararea epidemiei de gripă înseamnă închiderea școlilor și a grădinițelor, ”închiderea spitaleleor”, la modul în care nu se internează decât urgențele, iar gripa este urgența de grad zero. Alte măduri administrative sunt anularea adunărilor publice (concerte, meciuri, mitinguri), se poate limita libera circulație.
Cum se pot închide școlile în caz de epidemie de gripă
Având în vedere că este ultima săptămână de școală înaintea vacanței intersemestriale, Ministerul Educației a luat hotărârea ca unitățile d eînvățământ să nu fei închise, pentru a se putea închia situiația școlară a elevilor. S-a recomandat însă triajul elevilor la intrarea la cursuri și trimiterea acasă a celor care prezintă simptiome de gripă.
Totuși, școlile se pot închide acolo unde absenteismul este peste 20% într-o clasă sau într-o școală, din cauza gripei. ”Nu e cazul să creăm o isterie din această chestiune, pentru că gripă a fost întotdeauna în această perioadă a anului. E adevărat că ar fi trebuit cu toții să luăm măsuri din timp. Puteam, de exemplu, să ne vaccinăm încă din luna noiembrie”, a declarat Sorina Pintea.