Publicația britanică Financial Times a prezentat miercuri draftul unui plan de pace în 15 puncte între Moscova și Kiev, însă negociatorul ucrainean Mikhailo Podoliak a reacționat pe Twitter, spunând că documentul arată „poziția solicitantă a părții ruse”.

Citeste si: Mișcarea de ultimă oră a Rusiei! Vladimir Putin mobilizează noi trupe şi soldaţi în Ucraina

Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina are propriile poziții și solicitări în negocierile cu Rusia.

Citeste si: Curtea de la Haga ordonă Rusiei să oprească operațiunea militară din Ucraina. Reacția lui Zelenski

„Singurul lucru pe care îl confirmăm în această etapă este încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanțiile de securitate din mai multe țări”, a prezentat oficialul de la Kiev cerințele țării sale.

Precizările Ucrainei cu privire la draftul acordului de pace

"Pe scurt. FT a publicat un proiect, care reprezintă poziția solicitantă a părții ruse. Nimic mai mult. Partea ucraineană are propriile poziții. Singurul lucru pe care îl confirmăm în această etapă este încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanțiile de securitate venite din mai multe țări", a scris Polodoliak pe Twitter.

Ce a transmis Kremlinul despre "progresul" din negocieri

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este prea devreme pentru a dezvălui orice set de potențiale acorduri între Moscova și Kiev privind rezolvarea conflictului din Ucraina, potrivit agenției de presă de stat ruse RIA.

Citeste si: Vladimir Putin: „Dacă Occidentul crede că Rusia va face un pas înapoi, nu înțelege nimic. Operațiunea militară merge până la capăt”

Comentariul lui Peskov a venit după ce Financial Times a raportat că Ucraina și Rusia au făcut „progresuri semnificative” în privința unui plan de pace în 15 puncte, transmite The Guardian.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Rusia vrea neutralitatea Ucrainei după model suedez sau austriac

O neutralitate a Ucrainei după model suedez sau austriac este compromisul pe care negociatorii ruşi şi ucraineni îl discută în prezent, a anunţat miercuri Kremlinul.

"Aceasta este de fapt opţiunea care este discutată în prezent şi care poate fi considerată ca fiind cea a unui compromis", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Citeste si: Ce se întâmplă dacă Rusia intră azi în incapacitate de plată

La rândul său, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că neutralitatea Ucrainei se află în centrul negocierilor ruso-ucrainene.

"Statutul neutru al Ucrainei face obiectul unor discuţii serioase şi acesta este în legătură cu garanţiile de securitate" pe care le cer în acelaşi timp Kievul şi Moscova, a spus Lavrov într-un interviu pentru mass-media rusă RBK. "Aceasta se discută în prezent în cadrul negocierilor, există formule foarte concrete care, cred eu, sunt aproape de un acord", a adăugat Lavrov, dezvăluind în acelaşi timp că negocierile "nu sunt uşoare".

Ucraina: negocierile sunt "lente şi dificile"

Şeful echipei de negociatori a Rusiei, Vladimir Medinski, a declarat la rândul său miercuri că negocierile sunt "lente şi dificile", dând totodată asigurări că Kremlinul "vrea să se ajungă la pace cât mai repede posibil".

Este vorba de o Ucraină "neutră", a adăugat el, evocând de asemenea Austria şi Suedia ca model. Potrivit lui Medinski, problemele-cheie sunt statutul peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, şi al republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Statutul neutru al Ucrainei implică ca această ţară să renunţe la aderarea la NATO.

Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că va trebui "recunoscut" faptul că ţara sa nu va adera niciodată la Alianţa Atlanticului de Nord.

Acest dosar este unul dintre motivele avansate de Rusia pentru a justifica ofensiva sa în Ucraina, Moscova considerând NATO o ameninţare la adresa existenţei sale.

Ucraina cere "garanţii de securitate absolute" în faţa Rusiei

Miercuri, preşedinţia ucraineană a anunţat că Ucraina a cerut "garanţii de securitate absolute" în faţa Rusiei, respingând totodată ideea unui "model de neutralitate suedez sau austriac" avansat de Moscova.

"Ucraina este acum în stare de război direct cu Rusia. În consecinţă, modelul (de neutralitate) nu poate fi decât 'ucrainean'", a declarat unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, în comentarii publicate de preşedinţie. El a precizat că Ucraina doreşte "garanţii de securitate absolute" în faţa Rusiei, garanţii ai căror semnatari să se angajeze să intervină de partea Ucrainei în caz de agresiune.

Potrivit lui Podoliak, "contradicţii profunde" persistă în negocierile ruso-ucrainene, care vor continua miercuri, dar un "compromis" este încă posibil. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si