In articol:
- Precizările Ucrainei cu privire la draftul acordului de pace
- Ucraina cere "garanţii de securitate absolute" în faţa Rusiei
Publicația britanică Financial Times a prezentat miercuri draftul unui plan de pace în 15 puncte între Moscova și Kiev, însă negociatorul ucrainean Mikhailo Podoliak a reacționat pe Twitter, spunând că documentul arată „poziția solicitantă a părții ruse”.
Citeste si: Mișcarea de ultimă oră a Rusiei! Vladimir Putin mobilizează noi trupe şi soldaţi în Ucraina
Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina are propriile poziții și solicitări în negocierile cu Rusia.
Citeste si: Curtea de la Haga ordonă Rusiei să oprească operațiunea militară din Ucraina. Reacția lui Zelenski
„Singurul lucru pe care îl confirmăm în această etapă este încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanțiile de securitate din mai multe țări”, a prezentat oficialul de la Kiev cerințele țării sale.
Precizările Ucrainei cu privire la draftul acordului de pace
"Pe scurt. FT a publicat un proiect, care reprezintă poziția solicitantă a părții ruse. Nimic mai mult. Partea ucraineană are propriile poziții. Singurul lucru pe care îl confirmăm în această etapă este încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanțiile de securitate venite din mai multe țări", a scris Polodoliak pe Twitter.
Statutul neutru al Ucrainei implică ca această ţară să renunţe la aderarea la NATO.
Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că va trebui "recunoscut" faptul că ţara sa nu va adera niciodată la Alianţa Atlanticului de Nord.
Acest dosar este unul dintre motivele avansate de Rusia pentru a justifica ofensiva sa în Ucraina, Moscova considerând NATO o ameninţare la adresa existenţei sale.
Ucraina cere "garanţii de securitate absolute" în faţa Rusiei
Miercuri, preşedinţia ucraineană a anunţat că Ucraina a cerut "garanţii de securitate absolute" în faţa Rusiei, respingând totodată ideea unui "model de neutralitate suedez sau austriac" avansat de Moscova.
"Ucraina este acum în stare de război direct cu Rusia. În consecinţă, modelul (de neutralitate) nu poate fi decât 'ucrainean'", a declarat unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, în comentarii publicate de preşedinţie. El a precizat că Ucraina doreşte "garanţii de securitate absolute" în faţa Rusiei, garanţii ai căror semnatari să se angajeze să intervină de partea Ucrainei în caz de agresiune.
Potrivit lui Podoliak, "contradicţii profunde" persistă în negocierile ruso-ucrainene, care vor continua miercuri, dar un "compromis" este încă posibil.