Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, Maria Cheng, spunea recent, într-un interviu, că gripa aviară se transmite foarte rar la om. Însă, ținând cont de mutațiile pe care virusul gripei aviare le poate suferi, nu se știe niciodată ce evoluție ar putea avea gripa aviară la om.

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Focar de gripă aviară în Maramureș

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţă diagnosticarea gripei aviare într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş.

„În baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 şi conform solicitării ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată şedinţa Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, în videoconferinţă cu Prefecţii din Maramureş şi judeţele limitrofe. S-a avut în vedere gestionarea situaţiei provocate de diagnosticarea, într-o exploataţie comercială de găini ouătoare din judetul Maramureş, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe ţări europene”, precizează autoritatea într-un comunicat remis marţi seara citat de Agerpres.

Citeste si: ANSVSA: Gripa aviară, diagnosticată într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş. Situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei

Pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judeţul Maramureş şi judeţele limitrofe.

„La această oră, situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei”, subliniază reprezentanţii ANSVSA.

Gripa aviara 2020. Gripa aviara la om
Gripa aviara 2020. Gripa aviara la om

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Măsuri preventive

Săptămâna trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evolua în Polonia.

Luni, Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat că virusul H5N8, o tulpină a virusului de gripă aviară, a fost descoperit la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, nord-vestul Ungariei.

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Cum se manifestă?

Gripa aviară reprezintă un tip de afecțiune virală destul de răspândită, care afectează în principal păsările, dar poate infecta diverse specii de mamifere, printre care și omul. Studiile privind gripa aviară datează de peste un secol, însă a fost recunoscută pentru prima dată în anul 1878. De atunci şi până în prezent epizootiile prin gripa aviară au făcut ravagii de 12 ori.

Citeste si: SOC in intreaga lume! Un nou tip de virus al GRIPEI AVIARE a fost descoperit la om

Gripa aviară s-a manifestat sub formă de pandemie în anii 1997-2003, creând o panică de proporție printre populația globală. În acei ani, gripa aviară a fost cauzată de subtipul antigenic al virusului gripal A/aviar/H5N1. Virusul a creat o epizootie cu mortalitate înaltă printre păsări (găini). În urma infecției cu gripă aviară, au decedat aproximativ 257 persoane, în întreaga lume.

Virusul H5N1 a ajuns și în România, în octombrie 2005. Acesta a fost identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. Conform Wikipedia, România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial.

Care este agentul patogen în gripa aviară?

Agentul cauzal al gripei aviare sunt virusuri ARN, care fac parte din genul Influenzavirus (Myxovirus influenzae), familia Orthomyxoviridae, genul Ortomixovirusuri. Genomul virusului gripal este format din 8 segmente de ARN. Membrana virusului este alcătuită din două proteine antigenice de suprafață: hemaglutinina (HA) și neuraminidaza (NA). Aceste caracteristici conferă virusului specificitate de subtip şi de variantă antigenică, conform newsmed.ro.

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Subtipul de virus A (H5N1) poate cauza infecția la păsări domestice și sălbatice, dar ocazional și la om. Gripa păsărilor poate fi clasificată în 3 categorii de bază:

  • extrem de periculoasă;
  • mai puțin periculoasă;
  • nepericuloasă.

 

  • Gripa aviara 2020. Gripa aviara la om
    Gripa aviara 2020. Gripa aviara la om

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Cum poate fi transmisă omului gripa aviară?

Agentul patogen al gripei se transmite respirator și prin contact, de la păsările bolnave la persoanele receptive. Căile de contaminare sunt cea aerogenă și prin contact direct și indirect.

Citeste si: Alerta! Gripa porcina a ucis un barbat din Hunedoara. Care sunt simtomele gripei AH1N1

Contaminarea cu virusul gripei aviare se produce de regulă la contactul omului cu păsările bolnave sau în timpul curățării cotețului prin inhalarea aerosolilor solizi, formați în urma uscării maselor fecale. Contaminarea poate avea loc și direct, la contactul cu lichidele biologice infectate ale păsărilor. Virusul gripal A(H5N1) se găsește cu precădere în excrementele păsărilor bolnave de gripă. Nu se recomandă utilizarea excrementelor de păsări ca îngrășăminte, chiar dacă gripa aviară nu va transmite boala la culturile agricole. În acest caz, pericol de infectare va fi reprezentat de către manipularea neadecvată a excrementelor.

Virus gripal A(H5N1) nu se transmite prin consumul apă, de carne și produse din carne de pasăre prelucrate termic corespunzător. Pericol însă va prezenta consumul de carne crudă de pasăre sau a celei pregătite termic insuficient.

Chiar dacă anterior se excludea că omul ar putea fi o sursă de agent patogen, în gripa aviară; în anul 2004, s-a descris în Thailanda, un caz de transmitere al gripei aviare de la omul bolnav la cel receptiv. Totuși nu se poate oferi încă niște demonstrări certe că gripa aviară se poate transmite de la om la om.

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Care este patogenitatea în gripa aviară de tip A(H5N1) la om?

Patogenitatea gripei începe cu atașarea și penetrarea celulelor epiteliale din mucoasa respiratorie. Replicarea virală are loc în 4-6 ore, în care se eliberează noi virusuri. Acestea vor distruge celulele ciliate respiratorii, iar zonele afectate vor fi dispuse colonizării bacteriene.

Care este simptomatologia la păsări, în gripa aviară de tip A(H5N1)?

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Gripa aviară prezintă un debut brusc la păsări, cu moarte subită a acestora în 24 – 48 de ore. În formele acute de gripă aviară păsările vor muri până la o săptămână.

Citeste si: Alerta medicala! Un virus face ravagii in Romania. Declaratiile specialistilor sunt ingrijoratoare

Simptomele prezente la păsările afectate:

Păsările bolnave de gripă nu vor dori să mănânce. Acestea vor sta ghemuite, cu aripile căzute. Vor avea creasta şi bărbiţele umflate, de o culoare roşie închis. Păsările bolnave vor avea pete vineții pe picioare şi scurgeri de secreţii din cioc şi din nări. Capul şi gâtul păsărilor afectate vor fi umflate, de culoare violacee. Acestea nu vor putea respira. Vor prezenta diaree. Unele vor avea tremurături ale capului, altele chiar paralizii.

Gripa aviara 2020. Gripa aviara la om
Gripa aviara 2020. Gripa aviara la om

Alte efecte ale gripei aviare vor fi:

  • Scăderea dramatică a producției de ouă;
  • Apariția ouălor cu coajă moale;
  • Apariția ouălor cu defecte de structură și formă a cojii.
  • Semnele clinice prezente la curci sunt similare cu cele ale găinilor. Acestea însă vor dura cu 2-3 zile mai mult și vor fi ocazional asociate cu inflamarea sinusurilor.
  • Semnele clinice ale gâștelor și rațelor bolnave de gripă aviară, vor fi reprezentate de către depresie, inapetență și diaree, adesea în asociere cu edeme ale sinusurilor. Păsările enumerate vor prezenta manifestări nervoase.

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Care este simptomatologia la om, în gripa aviară de tip A(H5N1)?

Cazurile de îmbolnăvire cu gripă aviară la om au fost evidențiate în special la lucrătorii din fermele avicole, în urma contactului direct cu păsările bolnave.

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om.   Tabloul clinic în gripa aviară la om, este similar ca la o gripă severă.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Debut gripei este:

  • Brusc, uneori chiar brutal;
  • Cu febră malignă înaltă: 38 – 39 – 40°C și frisoane;
  • Cu alterarea stării generale – astenie, adinamie, cefalee;
  • Cu tuse seacă, dispnee;
  • Dureri în gît;
  • Cu rinoree seroasă iniţial, apoi sero-mucoasă (numit sindromul cataral);
  • Cu vome și diaree;
  • Uneori pot fi prezente mialgii, artralgii, globalgii;

În cazuri grave – inflamarea parenchimului pulmonar (pneumonie virală).

Citeste si: Cum deosebesti raceala de gripa? Diferentele care iti pot salva viata

În perioada de stare:

  • Se intensifică semnele prezente la debutul gripei;
  • Se alătură tulburările de somn: insomnie sau somnolenţă;
  • Apatie, iritabilitate, agitaţie psihică, fotofobie;
  • Zgomote cardiace asurzite;
  • Tensiune Arterială Scăzută;
  • Tahicardie în debut, apoi bradicardie relativă;
  • La ECG – alterarea undei T.

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Cum este diagnosticată gripa aviară de tip A(H5N1) la om?

Diagnosticul gripei se face în baza:

  • Datelor epidemiologice;
  • Tabloului clinic
  • Datelor de laborator
  • Paraclinic, simptomele descrise în tabloul clinic se manifestă prin:

La analiza generală a sângelui – leucopenie moderată, cu limfocitoză, trombocitopenie;

VSH ușor accelerat;

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. La analiza generală a urinei – leucociturie, rar albuminurie, în formele grave va fi prezentă microhematuria;

LCR fără schimbări citologice.

Confirmarea diagnosticului infecției cu virus gripal de tip A(H5N1) are loc prin următoarele teste de laborator:

RT – PCR pozitiv;

La ELISA – se evidențiază prezența antigenelor virusului gripal de tip A(H5N1) din secrețiile bronșice, din cele faringiene și din cavitatea nazală;
Test serologic pozitiv prin metode de microneutralizare, RFC, RIHA, RIE. Are loc creșterea de 4 ori și mai mult a titrelor de anticorpi specifici în două seruri perechi.

Care este evoluția și complicațiile în gripa aviară de tip A(H5N1)?

Infecția cu virusul gripal de tip A(H5N1) poate avea evoluție diferită. Gripa aviară poate fi asimptomatică la om, sau poate duce la complicații prin pneumonie, cu risc ridicat de deces.

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Alte complicații în gripa aviară:

  • Acutizarea afecțiunilor cronice și cele a sistemului respirator (rinosinuzită, otită medie, bronșiolită (rareori), stare astmatică);
  • Bronșită acută, bronşită acută obstructivă, amigdalită supurată;
  • Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) la adulți – o forma de insuficientă respiratorie acuta, determinată de alterarea microcirculației pulmonare. Ultima este provocată de agresiuni directe sau sistemice.

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Ce presupune tratamentul în gripa aviară de tip A(H5N1)?

Obiectivele tratamentul sunt identice cu cele dintr-o gripă sezonieră:

Izolarea bolnavului 5-7 zile. În formele uşoare şi medii izolarea va avea loc la domiciliu, în cele grave – spitalizarea în saloane boxate;
Repaus la pat;

  • Vitaminoterapie și dietoterapie;
  • Completarea deficitului lichidian cu ceaiuri și alte lichide calde;
  • Antipiretice/analgezice și spasmolitice în caz de febră înaltă (Paracetamol, Ibuprofen);
  • Comprese calde în jurul gâtului – în caz de laringită;
  • Antitusive/expectorante (în tuse severă);
  • Vasoconstrictoare în picături nazale;
  • Profilaxia și tratamentul suprainfecţiilor și a complicațiilor.
  • Preparatele antigripale (virostatice), precum Rimatidină, Arbidol, Oseltamivir; se vor administra la pacienții cu risc înalt de complicații, timp de 5 zile.

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om. Există măsuri de profilaxie specifică în gripa aviară de tip A(H5N1)?

Profilaxia specifică prevede vaccinarea populației contra gripei în perioada preepidemică (în lunile octombrie – noiembrie). Chiar dacă vaccinurile folosite în profilaxia gripei umane, nu vor acționa împotriva celei aviare, ele sunt recomandate pentru a preveni – un eventual atac simultan al virusului gripal de tip A(H5N1) și a celui care determină gripa umană.

Citeste si: Cum iti protejezi organismul de gripa si raceala

Gripa aviară 2020. Gripa aviară la om.   Vaccinarea contra gripei este indicată în primul rând fermierilor care au grijă de păsări și a contingentelor de populație cu risc sporit de îmbolnăvire precum:

• Copiii de la 6 luni și adulții cu afecțiuni cronice;

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

• Gravidele în orice stadiu pentru vaccinul cu virus omorât;

• Personalul instituțiilor medicale, sociale, internatelor, orfelinatelor, sanatoriilor, azilurilor pentru bătrâni și invalizi;

• Studenții și personalul din instituțiile preșcolare, școlare, colegii și școlile profesionale;

• Lucrătorii serviciului vamal și de grăniceri, lucrătorii căilor ferate;

• Personalul serviciului de situații excepționale;

• Echipajele aeronavelor și personalul aeropoartelor;

• Efectivul MAI și al armatei naționale;

• Alte categorie, indicate de către epidemiologi.

Care sunt măsuri de profilaxie nespecifică, luate și contra gripei aviare?

  • Informarea populației în privința situației epidemiologice și a măsurilor de profilaxie;
  • Respectarea unui mod de viață sănătos;
  • Dietoterapie – alimentația echilibrată, bogată în proteine, vitamine și minerale;
  • Achiziționarea cărnii și subproduselor de pasăre, a ouălor, doar din magazine autorizate;
  • Evitarea piețelor de păsări în perioada epidemică;
  • Prepararea termică suficientă a cărnii de pasăre și a ouălor de pasăre, deoarece virusul gripal de tip A(H5A1) nu rezistă la temperaturi de peste 70 oC;
  • Se interzice ingerarea de carne și a ouălor crude de pasăre sau pregătite la o temperatură insuficientă;
  • Evitarea contactului cu păsările bolnave de gripă aviară;
  • Spălarea mâinilor cu apă şi cu săpun, folosirea substanțelor dezinfectate;
  • Spălarea cu detergent a ustensilelor de bucătărie după fiece utilizare;
  • Depistare activă și precoce a păsărilor bolnave de gripă aviară;
  • Anunțarea medicului veterinar, despre fiece îmbolnăvire sau moarte a animalelor domestice, în special a păsărilor;
  • Adăpostirea corectă de către gospodari și fermieri, a păsărilor domestice, pentru a evita contactul cu animalele și păsările sălbatice și respectarea normelor de biosecuritate;
  • Depistare activă și precoce a oamenilor bolnavi: epidemiologic, clinic, laborator;
  • Declararea numerică, trimestrială (zilnică/ săptămânală în epidemii);
  • Limitarea călătoriilor și transportul animalelor în/din țările afectate de gripă aviară.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si