Cunoscută ca remediu din vechime, leurda este unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura le oferă pentru ca organismul să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul imunitar.

Ce este leurda?

Leurda este o planta cu frunze carnoase, cu flori mici si albe, care au un puternic miros de usturoi. Frunzele acesteia sunt ovale, de un verde intens, lucios, cu lungimi care nu depasesc 15 cm. Tulpina

creste sub pamant si are forma unui bulb, din interiorul caruia se dezvolta doua frunze lung petiolate, apoi tulpina florifera. In lunile mai-iunie are loc procesul de inflorire.

Adevărul despre leurdă, planta care a invadat pieţele

Adevărul despre leurdă, planta care a invadat pieţele

[Sursa foto: foodstory]

Citeste si: Pesto de leurdă. Unul dintre cele mai savuroase sosuri. Ingredientul secret!

Recoltarea frunzelor tinere, fragede, cu valoare terapeutica, se face inainte de aparitia primelor flori. Acest lucru se face deoarece dupa aparitia acestora, frunzele incep sa isi piarda din proprietati. Bulbii pot fi culesi in lunile august-octombrie.

Leurda este bogată în vitamine

Este bogata in vitaminele A si C, precum si in complexul de vitamina B. De asemenea, frunzele acesteia contin saruri minerale, carotenoizi, magneziu, calciu, fier, fosfor, natriu, levuloza, ulei eteric complex si proteine.

Din punct de vedere stiintific, termenul de leurda provine din latinescul Allium ursinum (usturoiul ursului).

Ce alte denumiri mai are leurda?

Leurda mai are și alte denumiri populare, derivate si din traducerea stiintifica a acesteia: usturoi de padure, usturoi salbatic, usturoita, ai-de-padure, aliu, aiusi, ai salbatic, leorda.

Citeste si: VIDEO- Leurda, verdeața preferată de chefi pentru preparatele de post

Majoritatea denumirilor leurdei te trimit cu gandul la usturoi, una dintre plantele cu cele mai utilizate si apreciate remedii naturiste din lume.

 

Acest lucru se datoreaza faptului ca din punct de vedere botanic, cele doua plante sunt "rude". Frunzele de leurda au proprietati asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominand sulfura de alil, cea care da gustul si mirosul tuturor speciilor de plante din familia Allium, din care face parte si usturoiul.

Ce beneficii are leurda?

Leurda scade colesterolul rau

Leurda contine adenozina, o substanta care ajuta la reducerea colesterolului rau, ajutand la stoparea sau preventia aterosclerozei – boala caracterizata prin depunerea de grasimi rele in peretii arterelor.

Adevărul despre leurdă, planta care a invadat pieţele

Adevărul despre leurdă, planta care a invadat pieţele

[Sursa foto: Doctorul Zilei]

Complicatiile aterosclerozei constau in hipertensiune, boli cardiovasculare, infarct miocardic sau chiar accident vascular cerebral. Prevenirea sau oprirea evolutiei aterosclerozei este importanta pentru a scadea riscul acestor complicatii.

Leurda reface sistemul energetic si intareste imunitatea

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Fiind bogata in antioxidanti, vitamine si minerale, leurda este un puternic energizant natural, mai ales daca este consumata in stare proaspata, in salate sau sosuri cu smantana/iaurt. Preparata termic, leurda isi mai pierde din proprietati, in special din vitamine si proteine vegetale, care se degradeaza usor la temperaturi de fierbere.

Citeste si: Ce este, de fapt, leurda și cum se consumă

Prin continutul de vitamin C, leurda ne apara de racelile de sezon si mentine tonusul sistemului imunitar.

Ajuta la ameliorarea problemelor renale – curate rinichii si vezica urinara, eliminand accesul de acid uric (acest acid este periculos pentru bolnavii de guta).

Inlatura efectele daunatoare ale fumatului si nicotinei – leurda poate fi benefica si in cazul fumatorilor (activi sau pasivi).

Adevărul despre leurdă, planta care a invadat pieţele

Adevărul despre leurdă, planta care a invadat pieţele

[Sursa foto: foodstory]

Combate efectele pe care le au nicotina si gudronul din tigari.

Previne aparitia afectiunilor la nivelul creierului – consumata cu regularitate, leurda poate preveni aparitia unor boli precum Alzheimer si dementa.

In acelasi timp, stimuleaza concentrarea si ajuta la sporirea activitatii creierului.

Ateroscleroza sau bolile cardiace

Aceasta planta este foarte bogata in adenozina, substanta care combate cresterea colesterolului si are un rol esential in scaderea tensiunii arteriale.

Din acest motiv, consumul de leurda pe termen lung poate ajuta la tratarea bolilor cardiace.

Adevărul despre leurdă, planta care a invadat pieţele

Adevărul despre leurdă, planta care a invadat pieţele

[Sursa foto: foodstory]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

In acest sens, se recomanda administrarea unei cure cu tinctura de leurda de cate 2-3 luni, cu pauza de aproximativ doua saptamani intre cure.

Tinctura se dilueaza in apa si se ia inainte meselor principale.

Ce rețete pot fi încercate cu leurdă?

-Mâncare de leurdă și ștevie

-Sos pesto de leurdă

-Ciorbă de leurdă

-Supă cremă de leurdă

-Salată de leurdă

Citeste si: VIDEO- Urzici, leurdă și tofu- chefi-ii ne învață rețete noi de post

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si