In ziua de azi nu se face nimic fara tratament si fara chimicale. Cine spune ca face fara chimicale minte.
"Destul de mici lubenitele pentru aceasta perioada. Pai, din cauza vremii sunt mai mici si deformate din cauza frigului"
De 10 ani, samanta romaneasca nu a mai incoltit.
Pe de alta parte, noi, consumatorii, suntem mintiti.
"Ia uitati, asta e deformata din cauza timpului, ia uitati. Si are si defectiounea asta.
Aceeasi minciuna o vedem afisata si vanduta si in piete.
Cu miez rosu, ca zmeura, le vrem perfecte, fara cusur. Rotunde, pline de culoare, trase, parca, prin acelasi sablon. Vina e impartita intre noi si agricultori. Am ajuns sa strambam din nas la ce e mai mic si deformat, chiar daca in acel fruct se ascunde un izvor de sanatate. Preferam perfectul, tot ce e fara cusur, plin de culoare, dar fara niciun gust.
Pe de alta parte, agricultura bio infloreste. Pentru multe dintre legume ori verdeturi nici nu trebuie sa ceri certificarea. E suficient sa vezi viermele in morcov ori frunzele ciupite de daunatori, ca sa-ti dai seama ca nu au fost stropite cu chimicale. Din pacate, insa, nu multi isi permit sa cumpere astfel de produse.
De lubenitele noastre doar numele a mai ramas, pentru ca celebrii pepeni nu se mai coc. Locul lor a fost luat de soiurile hibrid, iar daca agricultorii cred ca fructul poate fi considerat romanesc doar ca creste in pamantul nostru, ramane de discutat.
Toate relele par sa se fi abatut asupra campurilor din Dabuleni. Altadata intesate cu pepeni grasi, rumeniti frumos sub soare, acum, abia daca mai zaresti pe ele cateva lubenite crescute.
Olteanul e convins ca ochiul de cunoscator intr-ale lubenitelor nu-l insala. Nu soarele Greciei a facut pepenele mare si rumen, gata sa plesneasca de copt ce e.