Untișorul este o plantă care se găsește mai ales în pădure, dar și în grădini și parcuri. Denumirea populară este de „salata mielului” și este o plantă îndrăgită a primverii alături de leurdă, urzici, lobodă și ștevie.

În unele țări untișorul nu este consumat crud deoarece poate fi toxic.

untișor

Untișorul-plantă de primăvară.

Beneficiile untișorului

Cunoscut și sub denumirea de grausor, fetica, salată mielului sau salată de câmp, untisorul este folosit atât în bucătărie, cât și că plantă medicinală, având o varietate de beneficii asupra sănătății.



Până nu de mult untișorul nu se folosea în bucătărie, pentru că era considerat mai degrabă o buruiană. Cu toate acestea, în ultima perioadă proprietățile sale nutritive au încurajat din ce în ce mai multă lume să îl consume.

untișor

Care sunt beneficiile untișorului?

Planta are numeroase beneficii asupra sănătății, contribuie la combaterea alergiilor, varicelor, ajută la tratarea bolilor de piele, dar și la îmbunătățirea digestiei.

Citeste si: Cea mai delicioasă reţetă de urzici cu usturoi

Untișorul este o sursă importantă de fibre și potasiu, care contribuie la scăderea nivelului colesterolului și la reglarea tensiunii arteriale. Totodată, consumul de salată de untișor poate îmbunătăți starea de spirit, contribuind și la eliminarea toxinelor din organism, la curățarea sângelui și a ficatului.

Sezonul untișorului începe primăvară devreme, în luna martie și ia sfârșit în luna mai.

Din frunzele de untișor putem pregăti salate sau ciorbe, gustul lor fiind asemănător cu cel de mazăre, susține gustos.ro

Ce conține untișorul?

Untișorul are 11 calorii la suta de grame și este bogat în antioxidanți și vitamina C. Conține vitamina K, vitamina A, vitamine din complexul B, cupru, calciu, potasiu, magneziu și fosfor. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Ce este, de fapt, varza kale? Reţete inedite

Prin prisma conținutului său de vitamine și minerale, când este introdus în alimentație, poate proteja împotriva osteoporozei și a anemiei. Totodată mai este folosit pentru a trata indigestia, alergiile sau acneea, dar extractul său este benefic pentru afecțiuni ale pielii, răni, ulcerații sau hemoroizi.

untișor

Ce conține untișorul și când poate fi toxic?

Când este untișorul toxic?

Specialiștii susțin că planta de untișor devine toxică când a ajuns la maturitate, a înflorit sau este consumat în cantități mari. Nutriționiștii recomandă ca cei care mănâncă pentru prima dată untișor să înjumătățească porția, indiferent de categoria de vârstă.

Citeste si: Ce este, de fapt, varza kale? Reţete inedite

Aceștia spun că motivul ar fi că planta conține protoanemonina, substanță cu efect toxic iritant. În unele state untișorul nu este consumat absolut deloc și este inclus pe o listă a plantelor toxice cu potențial de distrugere asupra animalelor.

Efectul toxic dispare în momentul în care frunzele sunt gătite.

untișor

Contraindicații untișor. Cine nu are voie să consume această plantă?

Contraindicații untișor

Există o serie de contraindicații când vine vorba despre untișor.

  • Trebuie sa stiti ca odata ce infloreste, untisorul devine toxic, fiind recomandat doar pentru uz extern.
    Pentru uz intern se recolteaza organele untisorului inainte de a inflori.
  • Este recomandat sa culegeti planta doar daca sunteti siguri ca nu a inflorit inca. Daca nu sunteti siguri, cumparati de la piata.
  • Nu se recomanda persoanelor care sufera de probleme ale tractului intestinal si nici de catre femeile insarcinate sau care alapteaza.

Rețete cu untișor

Salată untișor-Ingrediente:

  • 1 punga ambalata de untisor 
  • 100 g masline negre rondele
  • 1 morcov mic
  • 1/2 varza rosie
  • 6 rosii cherry
  • 1/2 castravete( daca este lung sau 2 castraveciori mici)
  • 1/2 ceapa alba
  • 5-6 ridichii rosii
  • 6 linguri otet balsamic( inlocuieste sucul de lamaie )optional
  • 4 linguri sos soia sau susan( va inlocui sarea)

Preparare: Vom pregati un vas de sticla destul de incapator, in care punem untisorul, care in prealabil a mai fost dat sub un jet de apa rece( chiar daca a fost ambalat) si pus la scurs bine intr-o strecuratoare.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Restul de legume pe care le-am curatat de coaja( morcovul, ceapa) si spalat, le dam pe razatoarea mare( morcovul, varza rosie), ceapa taiata julien si frecata cu sare( pentru a fi mai dulce), ridichile taiate feliute, rosiile cherry taiate in doua pe lungime, castravetele taiat rondele inregi( sau rondelele in jumatate) si le adaugam in vasul cu untisorul.

Separat vom pregati intr-un bol dresingul din otet balsamic, ulei masline, sos de soia( sau susan) pe care il vom adauga peste legume, amestecand usor totul cu ajutorul a doua linguri sau furculite speciale pentru amestec salate. Se pot adauga seminte de susan sau nuci, potrivit gastropedia.ro.

Citeste si: Reţeta cu spanac: Cele mai delicioase mâncăruri de primăvară

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si