Ultima data cand a fost reinnoit contractul de comodat, in aprilie, reprezentantii MNAR le-au transmis proprietarelor Paula Ionescu si Alina serbanescu ca sunt nesiguri de obtinerea sumei de la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale pentru a plati asigurarea sculpturii, astfel ca ele au decis sa nu o mai lase in custodia institutiei muzeale.
"Pentru ca inainte de ultima zi de prelungire a contractului de comodat cei de la MNAR le-au transmis proprietarelor ca nu au bani de asigurare, acestea au decis sa o ia de la Muzeu si acum se afla depozitata intr-un loc privat", a declarat pentru News.ro
avocatul Bogdan Grabowski.
"Am luat-o acum o saptamana. Am zis sa le usuram situatia. Ministerul nu a raspuns nimic pana la acest moment, iar daca este un dezisteres general, nu are rost. Proprietarele asteapta sa se hotarasca MCIN daca o mai vrea sau nu. Nu este nicio rusine (daca nu o mai vor, n.r), dar sa isi asume cineva responsabilitatea", a adaugat Grabowski.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
La sfarsitul lunii mai, avocatul afirma pentru News.ro: "Pe doamnele proprietare nu le mai mira nimic. Nu mai au sperante ca statul roman sa o mai cumpere". Ele asteapta deblocarea acestei situatii. in cazul in care statul decide ca nu mai doreste sculptura, ea va putea fi scoasa la licitatie.
Pe 16 martie 2016, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a anuntat ca statul roman va plati proprietarilor lucrarii 11 milioane de euro.
Proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului", Paula Ionescu si Alina serbanescu, au acceptat suma de 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie 2016, care a fost apoi prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.
Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata de Guvern si era nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice. Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala "Brancusi e al meu", menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului", iar suma stransa pana pe 30 septembrie 2016, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii
au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.
Pe 17 martie 2017, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legile de respingere a Ordonantelor de Urgenta 10 si 19 din 2016 privind achizitia operei lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului".