Statul român își dorește ca în acest fel să inventarieze gospodăriile care folosesc fose septice. Legea în acest sens a fost dată în luna mai a acestui an și susține că dacă în localitate există canalizare, cetățenii sunt responsabili să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă.
Citeste si: Cât mai durează lucrările la rețeaua de termoficare din București. Doar 10% din rețeaua de termoficare din București este modernizată
Românii care nu declară fosa septică la municipalitate riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Legea a intrat în vigoare în mai 2022, dar se pare că unii primari abia acum încep să se agite ca să strângă datele. Actul normativ prevede că cei care şi-au construit fose septice începând cu luna mai au 120 de zile la dispoziţie ca să le declare. Restul- au 180 de zile la dispoziţie.
Cine nu-și declară fosa septică la primărie riscă amenzi de până la 10.000
Fiecare municipalitate este obligată să întocmească un registru al foselor septice din localitate. Românii care le deţin sunt nevoiți să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează. Ulterior, în momentul în care în localitate va exista o reţea de canalizare, locatarii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat lansarea programului Prima Conectare, un program prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar de către stat. Primele ajutoare vor putea fi accesate începând cu data de 1 noiembrie 2022.
Citeste si: Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor. Instanța supremă a respins recursul în casație al fostului ministru
Statul va deconta suma de maxim 1.900
de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte. Acești bani nu vor ajunge direct la proprietari, ci vor fi decontaţi de stat companiilor care vor efectua lucrările. Totodată, nu oricine poate beneficia de finanţare. Sunt eligibile persoanele singure sau familiile cu venituri modeste.
Prin PNRR statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare.
Potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare.
Citeste si: Bilanț coronavirus: 341 cazuri noi de infectare în ultimele 24 de ore