Administrarea vaccinului AstraZeneca a fost suspendată temporar în Danemarca. Oficialii de la Copenhaga susţin că măsura este una preventivă, spunând că sunt dovezi importante că vaccinul este sigur şi eficient.

Câteva alte ţări europene au suspendat utilizarea a aproximativ un milion de doze de vaccin, informează BBC News.

Citeste si: Moartea unul militar determină Italia să suspende vaccinările dintr-un lot AstraZeneca

La câteva ore după anunțul Danemarcei, șiguvernul norvegian a decis suspendarea livrărilor de vaccin AstraZeneca, conform The National. "Este o decizie de precauție", a declarat directorul Institutului Norvegian de Sănătate Publică, Geir Bukholm. 

Citeste si: O nouă tranşă de vaccin anti-COVID AstraZeneca soseşte astăzi în România

Danemarca, suspendare timp de 14 zile a vaccinului AstraZeneca

Autoritățile daneze au declarat că întrerup utilizarea vaccinului timp de 14 zile, ministrul Sănătății danez, Magnus Heunicke, numind această decizie ca fiind o „măsură de precauție”.

Deși nu a fost stabilită nicio legătură, el a spus „trebuie să răspundem în timp util și cu atenție” până când se ajunge la o concluzie.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Guvernul danez a explicat joi că nu este o decizie ușoară, deoarece suspendarea este luată în timpul celei mai mari și mai importante campanii de vaccinare din istoria țării. Danemarca s-a aflat în topul țărilor campioane la vaccinare în UE.

Citeste si: Bilanț coronavirus 11 martie 2021: Au fost înregistrate 5.236 de cazuri noi COVID-19

Și Austria a luat o decizie similară

Decizia Danemarcei a venit la câteva zile după ce Austria a suspendat utilizarea unui anumit lot de vaccinuri AstraZeneca, deoarece o femeie a murit la 10 zile după ce a primit vaccinul. De asemenea, Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg au încetat să mai folosească lotul respectiv, transmite BBC.

Austria a încetat să utilizeze un lot de medicamente, determinând agenția UE pentru medicamente să spună că nu există nicio indicație că vaccinul ar fi provocat cheaguri de sânge. Compania spune că siguranța vaccinului a fost studiată pe larg în cadrul studiilor clinice.

Comitetul de coordonare a vaccinării a anunţat că, joi, va ajunge în România o nouă tranşă de vaccin AstraZeneca, respectiv 103.200 de doze.

„Siguranța pacienților este cea mai mare prioritate pentru AstraZeneca”, a spus un purtător de cuvânt al companiei. Autoritățile de reglementare au standarde clare și stricte de eficacitate și siguranță pentru aprobarea oricărui medicament nou și asta include și vaccinul Covid-19 AstraZeneca.

Decizia de a pune vaccinul AstraZeneca în așteptare în Danemarca și Austria este un obstacol pentru o campanie europeană de vaccinare care s-a "bâlbâit" mai ales din cauza întârzierilor în livrarea dozelor anti-COVID, notează BBC.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Câte cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în lume după un an de pandemie

O nouă tranşă de vaccin anti-COVID AstraZeneca soseşte joi în România

Comitetul de coordonare a vaccinării a anunţat că, joi, va ajunge în România o nouă tranşă de vaccin AstraZeneca, respectiv 103.200 de doze.

”103.200 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge în data de 11 martie la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră”, a transmis CNCAV.

Astfel, dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în zilele următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional. Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor contra COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentelor de uz uman.

Citeste si: Premierul: România a trecut prin această criză mai bine decât se aştepta oricine


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si