VIDEO - Administratorul firmei care făcea lucrările de lângă internatul prăbuşit la Odorheiu Secuiesc a fost reținut. De ce este acuzat Laszlo Szilveszter
A avut loc și prima reținere, după tragedia de la internatul din Odorheiu Secuiesc! Este vorba despre administratorul firmei care executa lucrările de canalizare.
Administratorul firmei care executa lucrările de canalizare pe lângă internatul liceului din Odorheiu Secuiesc a fost reţinut pentru 24 de ore.
Lanțul greșelilor care au condus la o adevărată tragedie
Laszlo Szilveszter Sandor este mai exact acuzat pentru ucidere din culpă și vătămare din culpă, au declarat marți seară, 19 decembrie, surse judiciare. De asemenea, acesta va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.
El ar fi „coordonat în mod nemijlocit lucrările de excavație și nu a respectat cotele prevăzute în proiect”, deoarece săpăturile nu trebuiau să fie mai adânci de 2 metri în apropierea fundației.
Muncitorul a spus că el nu știa că în interiorul clădirii erau elevi.
”Dimineaţă (luni – n.r.) am dat ordin oamenilor să facem... La 10 (a fost dat ordinul- n.r.)
şi la 12-13, să fie gata, să punem înapoi membrana şi să punem pământul. Colegul numai a văzut că de sus cade nişte tencuială. Apoi s-a văzut că vine tot afară. Au fost trei, maxim cinci secunde”, a declarat marţi, patronul firmei.
David, un tânăr de 17 ani și-a pierdut viața, iar trei fete au fost grav rănite
În total, patru elevi au fost prinși sub dărâmăturile căminului care s-a prăbușit brusc în jurul orei 16:00, luni, 18 decembrie.
Operațiunea a fost una dificilă, însă toți cei patru au fost scoși de sub ruine în cel mai scurt timp posibil. Doi dintre tineri au fost resuscitați de medicii ajunși la fața locului, respectiv o fată de 17 ani care acum se află în comă, cu fractură de coloană, și David, cel care din păcate nu a mai putut fi salvat.
Adolescentul era handbalist la clubul din oraş și ar fi împlinit 18 ani pe 25 decembrie.
În mod normal aproape 100 de persoane locuiesc în clădirea care este construită în anul 1910, însă întâmplarea a făcut ca în ziua fatidică să fie mult mai puțini în cămin.
Unii au reușit să iasă singuri din internat, dar pentru alții a fost prea târziu.
Clădirea aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie. Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Educației, în România există 4979 unități de învățământ, cămine și internate în clădiri cu risc seismic. Din peste cele 33.000 de clădiri școlare doar 4911 au fost parțial reabilitate.