![Adolescență furată pentru mamele minore](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/1720/20350375/1/adolescenta-furata-pentru-mamele-minore-mp4.jpg?width=320&height=180)
Adolescență furată pentru mamele minore
România are din ce în ce mai multe mame minore, ceea ce indică faptul că educația sexuală lipsește cu desăvârșire. Statisticile scot la iveală o realitate crudă.
Maria avea doar 15 ani când s-a măritat și a rămas însărcinată. Familia a obligat-o să devină prematur femeie. Tânăra din Sadova a trebuit să abandoneze școala și să intre în rândul mamelor.
”Un copil este o binecuvântare, dar nu acum, nu la o vârstă de 16-17 ani, nu. Trebuie să-i dai minte, trebuie să-i dai un viitor copilului tău. Și-atuncea tu îl strici și pe al tău, îl strici și pe al lui.
Multe mame și-au pierdut adolescența
”Am devenit prima dată mamă la 16 ani. Am patru copii. Greu de crescut. Să crești un copil cu copil. Erați un copil atunci. Da, eram un copil. Când trebuia să mă joc cu păpușile am ținut copilul în brațe. Eram
”- Am rămas gravidă la 15 ani, am născut la 16 ani.
- Ți-a explicat cineva înainte să rămâi însărcinată că există metode de a te proteja? Nu ți-a spus nimeni?
- Nu, nu mi-a spus. N-am știut”, povestește o altă mamă.
Numai în primele nouă luni ale acestui an, 8 fete de până în 16 ani din localitatea Sadova, județul Dolj, au devenit mame.
”Educația sexuală, dacă vrem la momentul ăsta s-o desfășurăm în școli, este o problemă faptul că ne împiedică acest lucru acordul părinților. Părinții sunt plecați în străinătate, fetele rămân singure. Este o vârstă destul de fragedă, unde ele sunt destul de ușor de corupt de băieți sau chiar bărbați mai mari”, explică Cristina Gheorghe, asistent maternal comunitar.
”Pe perioada sarcinii, marea majoritate a gravidelor, chiar dacă sunt minore, vin și sunt luate în evidență.
Dar sunt unele excepții pentru că e o problemă destul de delicată pentru ele din punct de vedere emoțional și mai ales din punct de vedere familial”, spune medicul de familie Gindrovel Dumitra.Statisticile scot la iveală o realitate crudă
”În 2021, rata nașterilor la fetițe între 10 și 14 ani din țara noastră a fost de 10 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Totodată, anul trecut, aproape 700 de fete sub 15 ani din România au devenit mame”, precizează corespondentul Kanal D, Teo Argint.
”Faptul că acești tineri nu sunt pregătiți să înfrunte viața cu toate provocările ei le crește gradul de anxietate, nu-și mai pot găsi rostul în lume, li se pare că viața lor s-a terminat.
Lipsa educației sexuale reprezintă una dintre cauzele acestui fenomen îngrijorător.
„Sunt corespondent la Știrile Kanal D, în regiunea Oltenia. Am absolvit Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism din Craiova, dar și un master în Comunicare. Psihologia este a doua mea pasiune.
De câțiva ani încerc să îmbin jurnalismul cu psihologia, sănătatea mintală și cunoașterea de sine. Sunt energică, empatică și uneori aprigă, atunci când valorile îmi sunt încălcate.
Îmi place să întreb omul din fața mea "cum te simți?" și mai puțin "ce faci?". Îmi plac reportajele lungi, în care pot cunoaște în profunzime un fenomen, o comunitate, un om reprezentativ pentru mulțime și îmi doresc, prin ceea ce fac, să aduc plusvaloare.
Deviza mea este să folosesc timpul în favoarea mea și să nu mă irosesc”.