In articol:
- Ce semnificație are sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului?
- Cea mai puternică rugăciune de rostit pe 15 august
Adormirea Maicii Domnului 2023. Ce semnificație are această sărbătoare? Pe data de 15 august este sărbătorită și Ziua Marinei, Sfânta Marie fiind numită și ocrotitoarea marinarilor.
Citește și: Calendar ortodox 24 iulie 2023: Ce sărbătoare este luni
Începând cu această dată sunt admise nunțile și se deschid târgurile de toamnă. Tot în această zi sunt împărțite prune și struguri pentru sufletul celor trecuți în neființă.
Ce semnificație are sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului?
Această sărbătoare aduce de la sine tradiții și obiceiuri din timpuri străvechi, unele fiind păstrate și-n ziua de astăzi în unele zone ale țării.
Citește și: Postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce este bine să faci până pe 15 august
Citește și: Calendar ortodox august 2023. Avem trei sarbatori importante, cu cruce roșie!
Sfânta Marie Mare este prăznuită după 14 zile de post și rugăciune, pe data de 15 august 2023, fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie.
În această zi are loc și unul dintre cele mai importante pelerinaje, pelerinajul de la mănăstirea Nicula.
Preoții susțin că trupul Mariei nu a putrezit, ci a fost ridicat la ceruri de către Dumnezeu. Această sărbătoare este simbolizată de albastrul cerului și de crin, considerat floarea purității.
Este una dintre cele mai importante sărbători din an și semnifică adormirea și proslăvirea prin ridicarea trupului la cer a Fecioarei Maria.
Pe data de 15 august nu este bine să speli, să coși, să mergi la câmp sau să faci alte treburi în gospodărie. Credincioșii merg la biserică cu bucate sfințite pe care le împart sărmanilor pentru sufletele celor trecuți în neființă.
Citește și: Lăsatul Secului pentru postul Sf. Marii 2023: Ce trebuie să faci în această zi?
Cea mai puternică rugăciune de rostit pe 15 august
Pe lângă post, credincioșii au întâmpinat ziua de 15 august și cu rugăciune. Această rugăciune rostită în ziua de Sfânta Maria devine una extrem de puternică, menită să aline suferința și să aducă liniște sufletească celor ce o rostesc.
Citește și: Schimbarea la Față 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an?
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”
Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi : „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!”
Citește și: Când începe postul Sf. Marii 2023: Tradiții și obiceiuri