In articol:
Variola maimuței a ajuns și în România, după cum estimau specialiștii în sănătate. Acum, având în vedere că multe întrebări stau pe buzele tuturor, doctorul vine cu lămuriri.
„ Este o infecție care, în general, dă forme ușoare și medii. Și sunt cazuri rare când, într-adevăr, sunt complicații și pune în pericol viața pacientului foarte ra r”,
Persoanele născute după 1979 au un risc mare de a infecta
Acesta spune că persoanele vaccinate cu serul împotriva variantei clasice de variolă au un nivel mai ridicat de protecție împotriva bolii.
„ Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta.
Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro
În primele zile, înainte de apariția erupției, boala se manifestă cu febră și dureri în gât. Pot fi dureri musculare, stare generală proastă, ganglioni inflamați.
„ Trebuie ca în momentul în care avem o erupție cu veziculele să ajungem la un medic, că e medicul de familie sau altcineva, care practic să confirme că e o suspiciune sau nu.
Citeste si: Variola maimuței se ia prin strănut
În întreaga lume, există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei, până în prezent, în acest an. Dintre acestea, 72 de persoane din 39 de ţări au murit, după cum au anunțat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.